M. Pompeo: D. Trumpas sprendimą dėl smūgio Bagdade priėmė remdamasis žvalgybos duomenimis

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo paskelbė, kad sprendimą dėl JAV specialiosios operacijos Irake, per kurią žuvo iraniečių generolas Qasemas Soleimani, prezidentas Donaldas Trumpas priėmė remdamasis gausiais žvalgybos duomenimis.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Trumpas pasiuntė griežtą žinią.<br>Lrytas.lt koliažas.
D.Trumpas pasiuntė griežtą žinią.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-01-07 23:31

„Visuomet, kai prezidentas priima panašios svarbos sprendimą, prieš tai būna daug duomenų ir informacijos“, – antradienį per spaudos konferenciją sakė M. Pompeo.

Pasak jo, Q. Soleimani prisidėjo prie „šimto tūkstančių nužudymų Sirijoje ir didelio šalių – Libano ir Irako – sugriovimo“.

Paklaustas, ar prieš penktadienio smūgį Bagdade, kurio metu žuvo Q. Soleimani, buvo tartasi su teisininkais, M. Pompeo atsakė tikslių detalių nežinantis.

„Teisininkai dažnai peržiūri visas JAV prezidentui pateikiamas galimybes dar prieš tai, kai jos pateikiamos“, taip garantuojant visapusišką teisinį patikrinimą, sakė JAV diplomatijos vadovas.

„Esu įsitikinęs, kad taip buvo ir šiuo atveju, nors tiksliai to nežinau“, – nurodė jis.

M. Pompeo išjuokė Irano užsienio reikalų ministro Mohammado Javado Zarifo teiginį, kad Q. Soleimani, kuris vadovavo Irano Revoliucinės gvardijos veiksmams užsienyje, į Bagdadą buvo nuvykęs su diplomatine misija.

„Ar kas nors čia tuo tiki? Ar yra kokia nors istorija, kuri rodytų, jog bent kiek įmanoma, kad šis malonus džentelmenas, šis puikios rūšies diplomatas Qasemas Soleimani buvo nuvykęs į Bagdadą dėl idėjos vykdyti taikos misiją?“ – klausė jis.

M. Pompeo taip pat atmetė tvirtinimus, kad Q. Soleimani vyko padėti dėl Saudo Arabijos remiamo taikos susitarimo.

„Mes žinome, kad tai nebuvo tiesa“, – sakė jis.

Komentuodamas D. Trumpo žodžius, kad JAV gali smogti Irano kultūros paveldo objektams, M. Pompeo sakė, kad sprendimai bus priimami pagal karo įstatymus.

„Kiekvienas taikinys bus išstudijuotas, visi veiksmai bus vykdomi pagal tarptautinius karo įstatymus. Aš dirbau dėl šio projekto ir esu dėl jo tikras“, – pažymėjo valstybės sekretorius.

Vėliau socialiniame tinkle „Twitter“ M. Pompeo parašė, kad JAV „labai gerbia Persijos istoriją ir jos simbolius, tokius kaip Persepolis, Imamo aikštė [Isfahane] ir Kyro kapas“.

Tačiau jis apkaltino Irano Islamo Respubliką „išniekinus visa, kas brangu iraniečiams“.

„Niekas Persijos kultūrai nepakenkė labiau už Islamo Respubliką, [kuri] negerbia Kyro ir švenčių, tokių kaip Novrūzas (persų Naujieji metai), draudžia šokį ir nutraukia religinę toleranciją“, – nurodė M. Pompeo.

Diplomatijos vadovas atsisakė pakomentuoti žurnalistams JAV atsisakymą išduoti vizą M. J. Zarifui, planavusiam dalyvauti Jungtinių Tautų susitikimuose Niujorke.

Tačiau M. Pompeo pabrėžė, kad JAV „visuomet vykdys savo įsipareigojimus, kaip reikalauja JT“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.