Venesuelos opozicijos veikėjams neleista patekti į parlamentą

Būriui Venesuelos opozicijos įstatymų leidėjų, įskaitant jų lyderį Juaną Guaido, antradienį nebuvo įleisti į parlamento pastatą, jiems kelią pastojus saugumo pajėgoms.

 ​Būriui Venesuelos opozicijos įstatymų leidėjų, įskaitant jų lyderį Juaną Guaido, antradienį nebuvo įleisti į parlamento pastatą, jiems kelią pastojus saugumo pajėgoms.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 ​Būriui Venesuelos opozicijos įstatymų leidėjų, įskaitant jų lyderį Juaną Guaido, antradienį nebuvo įleisti į parlamento pastatą, jiems kelią pastojus saugumo pajėgoms.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2020, 5:07 PM

Opozicijos lyderis, Jungtinių Valstijų pripažįstamas teisėtu Venesuelos prezidentu, buvo sustabdytas dešimčių Nacionalinės gvardijos narių, užsidėjusių šalmus ir prisidengusių skydais.

„Čia ne kareivinės!“ – sušuko J. Guaido, tvirtinantis, kad yra Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas ir laikinasis prezidentas.

Venesuelos opozicija patiria didžiausią išbandymą po vyriausybę remiančių įstatymų leidėjų pareiškimo, kad jie perima, anot J. Guaido šalininkų, paskutiniosios demokratinės institucijos šalyje kontrolę.

Socialistui prezidentui Nicolas Maduro iššūkį metęs J. Guaido Nacionalinio Susirinkimo pirmininko poste dirbo nuo praeitų metų ir naudojosi juo kaip pagrindu įgyti tarptautinį pripažinimą.

Tikėtasi, kad jis sekmadienį bus perrinktas parlamento pirmininku, bet J. Guaido ir keli kiti įstatymų leidėjai tąsyk nebuvo įleisti į Nacionalinio Susirinkimo pastatą.

Parlamento lyderiu pasiskelbė buvęs opozicijos sąjungininkas Luisas Parra, tvirtinantis, kad jis buvo išrinktas gavęs 81 įstatymo leidėjo balsą.

Opozicija šiuos pareiškimus atmeta ir sako, kad 100 deputatų – tai yra, dauguma – balsavo už J. Guaido per atskirą posėdį, sekmadienį surengtą vieno Venesuelos laikraščio redakcijoje.

Tačiau prezidentas N. Maduro, sakydamas kalbą per televiziją, išreiškė paramą naujajam pirmininkui L. Parra, ir pridūrė, kad „Guaido buvo išmestas iš Nacionalinio Susirinkimo jo paties opozicijos balsais“.

Venesuelos opozicija pasmerkė L. Parros žingsnį kaip „parlamentinį perversmą“.

Policija, tvirtindama, kad vykdė saugumo operaciją, sekmadienį neleido J. Guaido ir dar keliolikai įstatymų leidėjų patekti į asamblėją, o deputatai iš N. Maduro partijos ir už J. Guaido kandidatūrą nebalsavę įstatytų leidėjai buvo įleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.