ES siekia išsaugoti branduolinį susitarimą su Iranu

2015 m. tarptautinis susitarimas, kuriuo ribojama Irano branduolinė veikla, „išlieka gyvybiškai svarbus pasaulio saugumui“, ketvirtadienį sakė aukšto rango ES pareigūnas, pabrėžęs priešingą ES poziciją dėl politikos, kurią JAV prezidentas Donaldas Trumpas pavadino „labai ydinga“.

„ES turi savų interesų bei savą viziją ir savo vaidmenį (blokas) žada įgyvendinti tarptautiniu lygmeniu“, – tviterio paskyroje rašė Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charlesas Michelis<br>AFP/Scanpix nuotr.
„ES turi savų interesų bei savą viziją ir savo vaidmenį (blokas) žada įgyvendinti tarptautiniu lygmeniu“, – tviterio paskyroje rašė Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charlesas Michelis<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elzbieta Reivytytė

2020-01-09 14:57

„ES turi savų interesų bei savą viziją ir savo vaidmenį (blokas) žada įgyvendinti tarptautiniu lygmeniu“, – tviterio paskyroje rašė Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charlesas Michelis, ketvirtadienį telefonu kalbėjęsis su Irano prezidentu Hassanu Rowhaniu.

D. Trumpas ilgą laiką buvo nusiteikęs priešiškai dėl 2015 m. Irano branduolinės veiklos susitarimo, kuriuo, Iranui pasižadėjus laikytis urano produkcijos apribojimų, buvo atsisakyta valstybei taikomų sankcijų. JAV galiausiai iš susitarimo pasitraukė ir atnaujino Teheranui taikomas griežtas sankcijas. Tai sukėlė įtampą tarp dviejų šalių ir paskatino Iraną praėjusį mėnesį paskelbti apie pasitraukimą.

ES, viena pagrindinių susitarimo kūrėjų, stengėsi jį išsaugoti, teigdama, kad tai būtinas veiksnys pasaulio taikai išlaikyti.

„Susitarimas buvo svarbus pasiekimas po 10 metų trukusių intensyvių tarptautinių derybų, jis ir toliau išlieka svarbus veiksnys regiono stabilumui išlaikyti, – buvo teigiama EVT pareiškime. – EVT pirmininkas ragina Irano prezidentą vengti įgyvendinti neatšaukiamus sprendimus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.