Pasaulis gedi lėktuvo katastrofos aukų: artėjančią nelaimę nujautė ir viena iš keleivių

Pasaulis gedi. Įvairios šalys prarado labai daug savo piliečių, per įvykusią Ukrainos lėktuvo katastrofą Teherane.

 Pasaulis gedi. Įvairios šalys prarado labai daug savo piliečių, per įvykusią Ukrainos lėktuvo katastrofą Teherane.Visi 176 žmonės žuvo per lėktuvo katastrofą, trečiadienį, kuomet „Boeing 737“ laineris rėžėsi į žemę.<br>lrytas.lt koliažas
 Pasaulis gedi. Įvairios šalys prarado labai daug savo piliečių, per įvykusią Ukrainos lėktuvo katastrofą Teherane.Visi 176 žmonės žuvo per lėktuvo katastrofą, trečiadienį, kuomet „Boeing 737“ laineris rėžėsi į žemę.<br>lrytas.lt koliažas
M. Badiei<br>soc. tinklo „Facebook“ nuotr.
M. Badiei<br>soc. tinklo „Facebook“ nuotr.
Kanados ministras pirmininkas J. Trudeau pažadėjo, kad dės pastangas, kad tyrimas dėl įvykusios tragedijos būtų nuodugniai ir išsamiai atliktas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kanados ministras pirmininkas J. Trudeau pažadėjo, kad dės pastangas, kad tyrimas dėl įvykusios tragedijos būtų nuodugniai ir išsamiai atliktas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 M. Mikutiuk<br>soc. tinklų nuotr.
 M. Mikutiuk<br>soc. tinklų nuotr.
 D. Lychno<br>soc. tinklų nuotr.
 D. Lychno<br>soc. tinklų nuotr.
V. Ovčiaruk<br>soc. tinklų nuotr.
V. Ovčiaruk<br>soc. tinklų nuotr.
A. Naumkinas<br>soc. tinklo „Facebook“ nuotr.
A. Naumkinas<br>soc. tinklo „Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2020-01-09 12:13, atnaujinta 2020-01-09 14:14

Visi 176 žmonės žuvo per lėktuvo katastrofą, trečiadienį, kuomet „Boeing 737“ laineris rėžėsi į žemę.

Žmonės skrido į Kijevą, o 138 iš jų, vienaip ar kitaip buvo susiję su Kanada, sakė šios šalies ministras pirmininkas Justinas Trudeau.

Prarado draugus

Jie gyveno Kanados miestuose Monrealyje, Toronte, Vankuveryje ir Edmontone. Didžioji dalis jų buvo studentai ir profesoriai, kurie vykdė mokslinius tyrimus.

„JAV paskelbtos sankcijos itin apsunkino keliones iš Kanados į Iraną, o Ukrainos oro linijų skrydžiai iš Teherano į Kijevą, o po to į Torontą, buvo labai populiarūs dėl savo kainos, – sakė Younes Zangiabadi.

„Jie buvo geriausi iš mūsų“, – kalbėjo Elnaz Morshedi, viena iš aukų paminėjimo Toronto universitete dalyvių.

Ceremonija suorganizuota persų kalba, joje susirinko 100 universiteto bendruomenės narių, kurie skaitė ištraukas iš Korano ir pasakojo apie žuvusiuosius.

„Tikimybė, kad tai nutiks tau visada būna nedidelė. Bet tai galėjo būti likimas“, – neslėpdamas sielvarto kalbėjo Seyedas Hosseinas Mortazavi.

„Jie tikrai to nesitikėjo. Niekas iš mūsų nesitikėjo. Bet tai yra našta, kurią mūsų bendruomenė turės pakelti“, – tikino S. H. Mortazavi.

Kanadoje yra didžiulė iraniečių bendruomenė, priskaičiuojama apie 210 tūkstančių asmenų, kilusių iš Irano.

„Visi mūsų nedidelėje grupėje kažką pažįsta iš asmenų, kurie keliavo tame lėktuve, per draugus ar šeimos narius“, – pridėjo S. H. Mortazavi.

Studentė E. Morshedi sako, kad pagerbdama savo žuvusią draugę įkurs paramos grupę. „Ji buvo kupina svajonių, o dabar jos nebėra. Ji norėjo mokytis, gyventi, džiaugtis, įsimylėti. Dabar to ji negalės padaryti“, – ašarodama apie savo draugę Zeynab Asadi Lari kalbėjo E. Morshedi.

Otavos miestas prarado net 8 gyventojus. Šio miesto universitetas paskelbė, kad tragedijos Irane metu žuvo 3 studentai: Mehraban Badiei, Alma Oladi ir Saeedas Kashani.

Edmontone gedima dėl 30 žmonių žūties. Didžioji jų dalis buvo Albertos universiteto studentai. 

Kanados ministras pirmininkas J. Trudeau pažadėjo, kad dės pastangas, kad tyrimas dėl įvykusios tragedijos būtų nuodugniai ir išsamiai atliktas.

„Kanadiečiai turi daug klausimų ir jie nusipelnė atsakymų“, – apie vykdomą tragedijos tyrimą kalbėjo Kanados vadovas J. Trudeau.

Aukos iš viso pasaulio

Sharifo technologijų universiteto atstovas Siamakas Aranas patikino, kad per lėktuvo katastrofą žuvo 14 universiteto alumnų.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Massas išreiškė užuojautą tragedijos aukoms. „Šiuo sunkiu metu mūsų mintys yra su žuvusiųjų artimaisiais ir draugais“, – tikino vienas iš aukščiausių Vokietijos vadovų. Tragedijos metu žuvo keturi piliečiai iš šios šalies.

Švedijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad trys šios šalies piliečiai taip pat žuvo, per tragišką lėktuvo katastrofą Irane.

„Prašome susisiekti su mumis“, – pranešime aukų artimiesiems teigė Švedijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Tragiškas įgulos likimas

Nelaimės metu žuvo ir visa lėktuvo įgula: Ihoris Matkovas, Katerina Statnik, Marija Mikutiuk, Valerija Ovčiaruk, Julija Solohub ir Denisas Lychno, Aleksejus Naumkinas.

Marijos Mikutiuk socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje buvo nuolat talpinamos nuotraukos, kurioje mergina šypsosi.

Denisas Lychno 2018 metais baigė Nacionalinį Aviacijos Universitetą Ukrainoje, o pastaruoju metu dirbo skrydžių palydovu.

„Instagram“ paskyroje D. Lychno dažnai dalindavosi savo piešiniais ir nuotraukomis iš savo kelionių.

Valerija Ovčiaruk gimė Luhanske. 28 metų merginos paskutinis įrašas socialiniame tinkle buvo patalpintas iš Tailando sostinės Bankoko, su prierašu: „darbe, aš tave myliu“.

Aleksejus Naumkinas dirbo skrydžių instruktoriumi. Jis buvo sukaupęs 12 tūkstančių valandų skrydžių patirties. „Jis buvo mano klasiokas, vienas geriausių pilotų mūsų kurse ir nuostabus žmogus. Aleksejaus šeimoje buvo daug pilotų“, – kalbėjo verslininkas Sergejus Černy.

Nujautė nelaimę

Sheyda Shekdoo trims savaitėms išvyko į Teheraną, aplankyti savo šeimos. Kuomet ji ruošėsi sugrįžti namo į Torontą, ją apėmė negera nuojauta. 

„Kalbėjausi su ja, likus 20 minučių iki skrydžio. Ji bandė patikinti, kad Irane nekils karas, o po to mes atsisveikinome“, – sakė jos vyras Hassanas Shekdoo.

Prieš pat skrydį moteris patalpino įrašą socialiniame tinkle „Instagram“, kurioje parašė eilėraštį, lyg nujausdama kažką negero.

„Aš palieku šią vietą, bet kas lieka už manęs, mane gasdina. Aš bijau dėl žmonių, kuriuos palieku“, – tekste rašė S. Shekdoo.

„Ji žinojo. Jos veidas nuotraukoje buvo liūdnas“, – netramdydamas ašarų kalbėjo žmoną praradęs H. Shekdoo.

„Sheyda buvo angelas. Norėčiau, kad šios tragedijos niekad nebūtų nutikę“, – kalbėjo H. Shekdoo.

Parengta pagal „UNIAN“, BBC, CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.