N. Pelosi žada greitai perduoti Senatui D. Trumpo apkaltos straipsnius

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi ketvirtadienį pareiškė, kad „greitai“ perduos Senatui prezidento Donaldo Trumpo apkaltos straipsnius.

 ​JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi ketvirtadienį pareiškė, kad „greitai“ perduos Senatui prezidento Donaldo Trumpo apkaltos straipsnius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi ketvirtadienį pareiškė, kad „greitai“ perduos Senatui prezidento Donaldo Trumpo apkaltos straipsnius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Androšiūnaitė

Jan 10, 2020, 9:46 AM, atnaujinta Jan 10, 2020, 2:02 PM

Šis pareiškimas leidžia tikėtis įtampos sumažėjimo Atstovų Rūmų pirmininkės ir Senato respublikonų priešpriešoje. Visgi N. Pelosi įspėjo, kad nereikėtų skubėti išteisinti D. Trumpo nesurengus sąžiningo teismo.

Demokratė N. Pelosi jaučia vis didesnį respublikonų ir kai kurių savo partijos kolegų spaudimą liautis vilkinus D. Trumpo teismo proceso Senate pradžią.

Jokių veiksmų negalima imtis, kol Atstovų Rūmų pirmininkė neperdavė Senatui gruodį Kongreso žemųjų rūmų patvirtintų D. Trumpo apkaltos straipsnių – dėl piktnaudžiavimo valdžia ir trukdymo Kongreso darbui.

Respublikonai sako, kad demokratams gėda dėl šio balsavimo. Tačiau N. Pelosi jiems atkirto, kad demokratai „didžiuojasi“, jog gina Konstituciją, ir sakė abejojanti, ar respublikonai elgsis taip pat.

Daugelis Kapitolijuje prognozuoja, kad D. Trumpo teismas Senate prasidės ateinančią savaitę.

„Perduosiu juos [apkaltos straipsnius], kai būsiu pasirengusi. Tai tikriausiai nutiks greitai“, – sakė N. Pelosi žurnalistams Kapitolijuje, pridūrusi, kad neatideda dokumentų perdavimo neribotam laikui.

Pastarąjį N. Pelosi ir Senato respublikonų daugumos lyderio Mitcho McConnello konfliktą išprovokavo dviejų Kongreso galios centrų ambicijų kova dėl trečio per šalies istoriją prezidento teismo Senate.

M. McConnellas pareiškė, kad jei N. Pelosi ir Atstovų Rūmų demokratams gėda perduoti apkaltos straipsnius, Senatas ateinančią savaitę tiesiog imsis kitų reikalų.

„Jiems nepavyks nugramzdinti visos mūsų šalies į nesibaigiančią švilpiko dieną“, – sakė M. McConnellas.

Keli informuoti šaltiniai pranešė, kad susitikime su respublikonų senatoriais M. McConnellas sakė, kad apkaltos bylos nagrinėjimas Senate turėtų prasidėti ateinančią savaitę.

Tokie Irako premjero pareiškimai rodo, jog jis laikosi savo ankstesnės pozicijos, kad JAV kariai turėtų palikti šalį, nepaisant naujausių signalų apie deeskalaciją tarp Teherano ir Vašingtono, abiem pusėms apsikeitus atakomis, dėl kurių Irakas atsidūrė ant netiesioginio karo slenksčio.

Įtampa sumažėjo trečiadienį, JAV prezidentui Donaldui Trumpui užsiminus, kad Jungtinės Valstijos atsitraukia nuo eskalacijos.

A. Abdel Mahdi sako, kad Irakas atmeta visus jo suverenumo pažeidimus, įskaitant Irano pajėgų atakas prieš JAV bazes Irake ir praėjusią savaitę amerikiečių įvykdytą oro erdvės pažeidimą per antskrydį prie Bagdado, per kurį žuvo įtakingas iraniečių generolas.

Irako ministras pirmininkas paprašė M. Pompeo „atsiųsti delegatų į Iraką, kad būtų paruoštas mechanizmas įgyvendinti parlamento rezoliuciją dėl užsienio karių pasitraukimo iš Irako“, sakoma premjero biuro pranešime.

„Ministras pirmininkas sakė, kad į Iraką įžengė amerikiečių pajėgos, o jo oro erdvėje be Irako pareigūnų leidimo skraido dronai, ir tai yra dvišalių susitarimų pažeidimas“, – priduriama jame.

Aukšto rango amerikiečių kariuomenės pareigūnai, įskaitant JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininką Marką Milley ir gynybos sekretorių Marką Esperį, sako, kad kol kas nėra jokių planų išvesti Amerikos karius iš Irako.

Irako parlamentas sekmadienį priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, raginančią išprašyti JAV karius iš šalies. Toks sprendimas buvo priimtas reaguojant į praėjusios savaitės amerikiečių bepilotės skraidyklės smūgį, per kurį buvo nukautas įtakingas iraniečių generolas Qasemas Soleimani ir irakiečių sukarintų pajėgų tinklo „Hashed al Shaabi“ vado pavaduotojas Abu Mahdi al Muhandisas.

Pastarieji įvykiai susiklostė po gruodžio gale įvykdytos, amerikiečio kontraktininko gyvybės pareikalavusios raketų atakos Kirkuko provincijoje, dėl kurios kaltinama „Hashed al Shaabi“ radikali proiranietiška atšaka „Kata'ib Hizbollah“. JAV į šią ataką sureagavo apšaudydamos jos bazes; per šiuos antskrydžius žuvo mažiausiai 25 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.