Tūkstančiai žmonių Škotijoje reikalavo antrojo referendumo dėl nepriklausomybės

Merkiant lietui, tūkstančiai žmonių šeštadienį Glazge išėjo į gatves, reikalaudami Škotijos nepriklausomybės. „Lietus tikrai nesugadino mūsų nuotaikos, – tviteryje rašė Škotijos teisingumo ministras Humza Yousafas. – Čia daug ES vėliavų, kaip ir Škotijos vėliavų“.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2020, 8:27 AM, atnaujinta Jan 12, 2020, 12:41 PM

Žmones į protesto eitynes sukvietė grupė „Visi su viena vėliava“ („ All Under One Banner“ (AUOB), kuri reikalauja dar šiemet suengti antrą referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės.

Pirmajame referendume 2014 metais 55 proc. rinkėjų buvo už tai, kad Škotija liktų Junginės Karalystės dalis. Tačiau apklausos rodo, kad nuo tada atsiskyrimo šalininkų gretos vis didėjo. Viena to priežasčių – britų premjero Boriso Johnsono „Brexito“ kursas.

Škotijos nacionalinė partija (SNP), kuri remia AUOB kampaniją, argumentuoja, kad B. Johnsonas Škotiją, prieš jos gyventojų valią, išplėšia iš ES vidaus rinkos ir Muitų sąjungos.

 

Per „Brexito“ referendumą 2016-aisiais 62 proc. Škotijos rinkėjų pasisakė už pasilikimą ES. Škotijos premjerė Nicola Sturgeon, kur pati negalėjo dalyvauti eitynėse, palinkėjo demonstrantams daug laimės.

„Tikiuosi, kad oras nėra labai blogas“, – rašė ji. Savo partijos sėkmę Didžiosios Britanijos parlamento rinkimuose gruodį N. Sturgeon laiko aiškiu mandatu naujam referendumui dėl Škotijos nepriklausomybės surengti. SNP iškovojo 48 Škotijai skirtas vietas iš 59.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.