Praha pasirašė partnerystės susitarimą su Taibėjumi, ignoruodama Pekiną

Praha pirmadienį pasirašė partnerystės susitarimą su Taivano sostine Taibėjumi, Čekijos sostinei prieš tris mėnesius nutraukus panašią sutartį su Pekinu ir šiuo sprendimu išprovokavus Kinijos pyktį.

 Praha ir Taibėjus pirmadienį pasirašė partnerystės susitarimą su Taivano sostine Taibėjumi, Čekijos sostinei prieš tris mėnesius nutraukus panašią sutartį su Pekinu ir šiuo sprendimu išprovokavus Kinijos pyktį.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Praha ir Taibėjus pirmadienį pasirašė partnerystės susitarimą su Taivano sostine Taibėjumi, Čekijos sostinei prieš tris mėnesius nutraukus panašią sutartį su Pekinu ir šiuo sprendimu išprovokavus Kinijos pyktį.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2020, 6:05 PM

Šis sprendimas veikiausiai atgaivins Prahos ir Pekino ginčą, apkartinusį Čekijos ir Kinijos santykius, nors čekų prezidentas Milošas Zemanas pasisako už glaudesnius dvišalius ryšius.

Prahos meras Zdenekas Hribas iš Piratų partijos spalį atšaukė partnerystės susitarimą su Pekinu, protestuodamas prieš kinų atkaklumą dėl „vienos Kinijos“ principo.

Naująją sutartį su Taibėjumi Z. Hribas pirmadienį pavadino „naudingiausia“ abiem šalims, paminėdamas „bendras demokratines vertybes, pagarbą pagrindinėms žmogaus teisėms ir kultūrinėms laisvėms“.

Kinija tebelaiko Taivaną savo teritorijos dalimi, kurią reikia susigrąžinti, prireikus – jėga, nors žemyninė dalis ir sala gyvena atskirai nuo pilietinio karo pabaigos 1949 metais.

„Praha gali pati pasirinkti, su kokiais pasaulio miestais tapti partneriais, ir aš manau, kad Pekinas taip pat turėtų suteikti Prahai teisę rinktis“, – naujienų agentūrai AFP po pirmadienio ceremonijos sakė Taibėjaus meras Ko Wen-je.

Z. Hribas interviu vokiečių laikraščiui „Welt am Sonntag“ sekmadienį sakė, kad Kinija yra „nepatikima partnerė“.

Jis pridūrė, kad Kinija yra „kupina pasipiktinimo“ ir esą mėgina paveikti Čekijos viešąją nuomonę. Prahos meras taip pat pabrėžė negalįs pasirašyti susitarimo, kuris priverstų jo miestą „pasisakyti prieš Tibeto ir Taivano nepriklausomybę“.

Partnerystės sutartis pasirašyta kelios dienos po Taivano prezidento rinkimų, kuriuos nugalėjo dabartinė lyderė Tsai Ing-wen, kuri prisistato esanti liberalių Taivano vertybių gynėja nuo augančio Kinijos autoritarizmo.

Be to, Z. Hribas apkaltino Čekijos vyriausybę „nepaisant“ 1989-ųjų keturis dešimtmečius valdžiusį tuometinės Čekoslovakijos komunistinį režimą sužlugdžiusios taikios Aksominės revoliucijos idealų, daugelyje sričių bandančiai įsiteikti Kinijai.

Čekijos prezidentas M. Zemanas garsėja savo prokiniškomis pažiūromis, o investicijų grupė PPF, priklausanti Petrui Kellneriui, kuris yra turtingiausias Čekijos gyventojas, yra stambi žaidėja Kinijos paskolų rinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.