Berlynas sekmadienį rengia tarptautinę konferenciją dėl Libijos

Berlynas šį sekmadienį rengia Jungtinių Tautų remiamą viršūnių susitikimą dėl konflikto Libijoje, antradienį patvirtino Vokietijos vyriausybė.

​Berlynas šį sekmadienį rengia Jungtinių Tautų remiamą viršūnių susitikimą dėl konflikto Libijoje, antradienį patvirtino Vokietijos vyriausybė.<br>"Reuters"
​Berlynas šį sekmadienį rengia Jungtinių Tautų remiamą viršūnių susitikimą dėl konflikto Libijoje, antradienį patvirtino Vokietijos vyriausybė.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Androšiūnaitė

Jan 14, 2020, 4:18 PM, atnaujinta Jan 14, 2020, 5:05 PM

Į susitikimą pakviesti 11 šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, Rusiją, Prancūziją, Kiniją ir Turkiją, atstovai.

Kol kas lieka neaišku, ar jame dalyvaus konflikto šalių lyderiai – tarptautinės bendruomenės pripažįstamos Libijos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) vadovas Fayezas al Sarrajas ir šalies rytinę dalį kontroliuojantis maršalas Khalifa Haftaras. Abu jie buvo pakviesti.

„Šio proceso tikslas yra... paremti Jungtinių Tautų pastangas dėl suverenios Libijos ir susitaikymo proceso Libijos viduje“, – sakoma Vokietijos kanclerės Angelos Merkel biuro pareiškime.

Vokietijos sostinėje pastaraisiais mėnesiais jau įvyko „keli derybų raundai dėl Libijos aukšto rango pareigūnų lygiu“, priduriama jame.

Pasak diskusijoms artimo šaltinio, sekmadienio konferencija taip pat siekiama padėti Libijai „išspręsti savo problemas be užsienio įtakos“ ir „sumažinti įsikišimą iš išorės“.

Diplomatinių šaltinių teigimu, menkai tikėtina, kad Libijoje bus dislokuotos Jungtinių Tautų taikdarių pajėgos.

Pranešimas apie planuojamą konferenciją pasirodė praėjus kelioms valandoms po to, kai generolas Kh. Haftaras išvyko iš Rusijos sostinėje vykusių derybų su F. al Sarraju nepasirašęs susitarimo dėl ilgalaikių paliaubų.

Maskva kiek vėliau nurodė, kad abi pusės sutarė laikytis trapaus ugnies nutraukimo režimo, įsigaliojusio praėjusį savaitgalį.

Pasak Vokietijos žiniasklaidos, per sekmadienio derybas daugiausia dėmesio gali būti skiriama paraginti užsienio valstybes nebetiekti ginklų konfliktuojančioms grupuotėms.

Užsienio jėgos yra įsitraukusios į Libijos pilietinį kartą abiejose pusėse, o kai kurios iš jų sulaukė kaltinimų pažeidus JT ginklų embargą šiai šaliai.

Anksčiau šį mėnesį Turkija atsiuntė karių padėti F. al Sarrajo vyriausybės pajėgoms.

Tuo metu Rusija buvo kaltinama remiant Kh. Haftaro administracijos pajėgas, kurias taip pat palaiko Jungtiniai Arabų Emyratai, Saudo Arabija ir Egiptas.

Šiaurės Afrikoje esanti Libija į chaosą nusirito per NATO paremtą 2011 metų sukilimą nužudžius diktatorių Muamarą Kadhafi. Dabar šalyje yra dvi konkuruojančios administracijos – NSV ir rytinę dalį valdanti administracija.

Nuo Kh. Haftaro pajėgų vykdomo Tripolio puolimo pradžios jau žuvo daugiau kaip 280 civilių ir daugiau kaip 2 tūkst. kovotojų, nurodo JT. Dėl kovų savo namus turėjo palikti maždaug 146 tūkst. žmonių.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.