Ankara: dar „per anksti“ vadinti paliaubas Libijoje žlugusiomis

Turkija trečiadienį pareiškė esanti įsitikinusi, kad Libijoje bus laikomasi paliaubų, nors šios šalies rytinę dalį kontroliuojantis maršalas Khalifa Haftaras atsisako visam laikui nutraukti ugnį.

Turkija trečiadienį pareiškė esanti įsitikinusi, kad Libijoje bus laikomasi paliaubų, nors šios šalies rytinę dalį kontroliuojantis maršalas Khalifa Haftaras atsisako visam laikui nutraukti ugnį.<br>"Reuters"
Turkija trečiadienį pareiškė esanti įsitikinusi, kad Libijoje bus laikomasi paliaubų, nors šios šalies rytinę dalį kontroliuojantis maršalas Khalifa Haftaras atsisako visam laikui nutraukti ugnį.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Androšiūnaitė

Jan 15, 2020, 4:45 PM

Kh. Haftaras pasitraukė iš Maskvoje vykusių derybų, per kurias buvo tariamasi dėl Rusijos ir Turkijos iniciatyvos galutinai paskelbti paliaubas, įsigaliojusias sekmadienį.

Ši bendra Ankaros ir Maskvos iniciatyva yra naujausios tarptautinės pastangos diplomatiniu būdu nutraukti kautynes tarp maršalo pajėgų ir Jungtinių Tautų pripažįstamos vyriausybės Tripolyje.

„Dar per anksti teigti, kad paliaubos žlugo“, – per trumpą spaudos konferenciją Ankaroje sakė turkų gynybos ministras Hulusi Akaras.

„Su tuo susijęs darbas tęsiasi“, – pridūrė jis.

Atsižvelgiant į sekmadienį Berlyne turinčią prasidėti tarptautinę konferenciją dėl Libijos konflikto, H. Akaras patikino, jog Turkija palaiko „ugnies nutraukimą, taiką ir politinį sprendimą“.

Vokietija pakvietė abi konflikto šalis derybų tarpininkaujant 11 valstybių ir kelioms tarptautinėms organizacijoms.

Turkija remia JT pripažįstamą Tripolyje įsikūrusią Nacionalinės santarvės vyriausybę (NSV), kurios pozicijas nuo balandžio puola Kh. Haftarui ištikimos pajėgos.

Turkija Libijoje turi dislokavusi karių; jie, Ankaros teigimu, mokys bei patarinės NSV pajėgoms ir neprisijungs prie jų mūšių lauke.

H. Akaras nepatikslino, kiek Libijoje yra Turkijos karių, bet nurodė, kad jų skaičius pakito atsižvelgiant į Tripolio poreikius.

Vėliau trečiadienį Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pareiškė, kad, nepaisant tarptautinių pastangų, Kh. Haftaras „nenori taikos“.

Kalbėdamas vieno mokslinio instituto renginyje Ankaroje, ministras pareiškė auditorijai: „Jis nori karinio sprendimo, o ne politinio proceso.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.