Irano prezidentas H. Rouhani ragina kariuomenę pasiaiškinti dėl Ukrainos lėktuvo numušimo

Irano prezidentas Hassanas Rouhani paragino šalies kariuomenę paaiškinti, kaip praeitą savaitę netyčia buvo numuštas keleivinis lėktuvas, praneša BBC.

​Irano prezidentas Hassanas Rouhani paragino šalies kariuomenę paaiškinti, kaip praeitą savaitę netyčia buvo numuštas keleivinis lėktuvas, praneša BBC.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Irano prezidentas Hassanas Rouhani paragino šalies kariuomenę paaiškinti, kaip praeitą savaitę netyčia buvo numuštas keleivinis lėktuvas, praneša BBC.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Mikutavičius

Jan 15, 2020, 3:28 PM

Užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas taip pat pripažino, kad kelias dienas po katastrofos iraniečiams „buvo meluojama“, o pats ministras ir prezidentas nebuvo pakankamai informuojami apie įvykius.

Irano revoliucinė gvardija praėjusią savaitę numušė Ukrainos oro linijų lėktuvą. Per katastrofą žuvo visi 176 lėktuvu skridę žmonės. Vos kelias valandas prieš lėktuvo numušimą Iranas raketomis apšaudė dvi Irako karines bazes, kuriose buvo dislokuoti JAV kariai.

Kalbėdamas valstybinės televizijos eteryje, H. Rouhani paragino kariuomenę tolesnius tyrimo žingsnius atlikti „su daugiau koordinacijos ir priežiūros“.

„Pirmiausia būtina nuoširdžiai informuoti žmones. Žmonių sielvartas sumažės, kai jie žinos, kad mes jaučiamės atsakingi už tai, kas nutiko, ir kalbamės su jais nuoširdžiai“, – sakė H. Rouhani.

Prezidentas paragino šalies ginkluotąsias pajėgas „paaiškinti žmonėms, kokios diskusijos ir susitikimai vyko nuo tos akimirkos, kai įvyko incidentas“.

M. J. Zarifas savo ruožtu tvirtino nežinojęs, kad lėktuvas buvo numuštas: „Nei aš, nei prezidentas nežinojome, kodėl lėktuvas nukrito. Kai tik sužinojome, paskelbėme.“

Ministras taip pat pagyrė kariuomenę už „drąsą prisiimant atsakomybę“. Tiesa, kritikai teigia, kad trijų dienų delsimas yra nepateisinamas, o Irano kariuomenė prisipažino tik prispausta prie sienos Vakarų turimos žvalgybinės informacijos.

Ukrainos oro linijų lėktuvas buvo numuštas sausio 8 d. vos pakilęs iš Irano sostinės Teherano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.