Rusijos prezidentas dalyvaus Libijos taikos konferencijoje Berlyne

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dalyvaus sekmadienį Vokietijoje vyksiančioje Libijos taikos konferencijoje, pranešė Kremlius.

​Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dalyvaus sekmadienį Vokietijoje vyksiančioje Libijos taikos konferencijoje, pranešė Kremlius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dalyvaus sekmadienį Vokietijoje vyksiančioje Libijos taikos konferencijoje, pranešė Kremlius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Androšiūnaitė

Jan 17, 2020, 2:33 PM, atnaujinta Jan 17, 2020, 3:35 PM

„Sausio 19-ąją Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vyks į Berlyną dalyvauti tarptautinėje konferencijoje dėl Libijos“, – rašoma Kremliaus išplatintame pranešime.

Vokietijos vyriausybė antradienį pranešė, kad į Jungtinių Tautų remiamą konferenciją pakviesti 11 šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, Rusiją, Prancūziją, Kiniją ir Turkiją, atstovai.

Šis susitikimas yra yra naujausias tarptautinės bendrijos bandymas užbaigti devynis mėnesius trunkančias kovas tarp Libijos rytus kontroliuojančių maršalo Khalifos Haftaro pajėgų ir Jungtinių Tautų pripažįstamos vyriausybės Tripolyje.

Kremlius nurodė, kad derybose bus tariamasi, kaip nutraukti mūšius ir pradėti „platų politinį dialogą“, kuris vyktų prižiūrint JT.

Naftos turtinga Libija nugrimzdo į chaosą po 2011-ųjų NATO remto sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Kh. Haftaro pajėgoms pernai balandį pradėjus Tripolio puolimą užvirė mūšiai, per kuriuos jau žuvo daugiau kaip 280 civilių ir 2 tūkst. kovotojų, o tūkstančiai gyventojų turėjo palikti savo namus.

Rusijos užsienio reikalų ministro pareigas laikinai einantis Sergejus Lavrovas kiek anksčiau penktadienį sakė, kad pasirengimas taikos konferencijai beveik baigtas, tačiau išreiškė apgailestavimą, jog konflikto šalys atsisako kalbėtis tarpusavyje.

„Mano nuomone, galutiniai dokumentai praktiškai parengti“, – sakė S. Lavrovas žurnalistams.

Tačiau jis pabrėžė, kad tarp Kh. Haftaro ir JT pripažįstamos Libijos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) vadovo Fayezo al Sarrajo tvyro didžiulė įtampa.

„Kol kas santykiai tarp jų labai įtempti, jie netgi nenori būti tame pačiame kambaryje, jau nekalbant apie susitikimą akis į akį“, – sakė S. Rusijos diplomatijos vadovas.

Anksčiau šią savaitę Kh. Haftaras ir F. al Sarrajas buvo atvykę į Maskvą dalyvauti derybose dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo, tačiau maršalas išvyko nepasirašęs susitarimo dėl nuolatinių paliaubų sąlygų.

S. Lavrovas sakė, jog labai svarbu, kad abi konflikto šalys „nekartotų ankstesnių klaidų“ ir neiškeltų papildomų reikalavimų po Berlyno konferencijos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.