R. T. Erdoganas: „Žlugus Libijos vyriausybei, Europai kils teroro grėsmė“

Jeigu žlugs Jungtinių Tautų pripažinta vyriausybė Tripolyje, teroristai ras derlingą dirvą Europoje, leidinyje „Politico“ šeštadienį paskelbtame straipsnyje įspėjo Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Jeigu žlugs Jungtinių Tautų pripažinta vyriausybė Tripolyje, teroristai ras derlingą dirvą Europoje, leidinyje „Politico“ šeštadienį paskelbtame straipsnyje įspėjo Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jeigu žlugs Jungtinių Tautų pripažinta vyriausybė Tripolyje, teroristai ras derlingą dirvą Europoje, leidinyje „Politico“ šeštadienį paskelbtame straipsnyje įspėjo Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2020, 11:43 AM

Anot jo, tinkamai neparėmusi Libijos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV), Europos Sąjunga (ES) „išduos savo pačios pagrindines vertybes, įskaitant demokratiją ir žmogaus teises“.

„Jeigu žlugs teisėta Libijos vyriausybė, Europa susidurs su naujomis problemomis ir grėsmėmis, – parašė Turkijos valstybės vadovas. – Teroristų organizacijos, tokios kaip ISIS („Islamo valstybė“, arba IS) ir „al-Qaeda“, kurios patyrė karinį pralaimėjimą Sirijoje ir Irake, ras derlingą dirvą vėl atsistoti ant kojų.“

Turkijos prezidento straipsnis pasirodė Berlyne sekmadienio rengiamo Jungtinių Tautų remiamo viršūnių susitikimo dėl konflikto Libijoje išvakarėse.

Į susitikimą pakviesti 11 šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, Rusiją, Prancūziją, Kiniją ir Turkiją, atstovai.

Šis susitikimas yra naujausias tarptautinės bendrijos bandymas užbaigti devynis mėnesius trunkančias kovas tarp Libijos rytus kontroliuojančių maršalo Khalifos Haftaro pajėgų ir Jungtinių Tautų pripažįstamos vyriausybės Tripolyje.

Naftos turtinga Libija nugrimzdo į chaosą po 2011-ųjų NATO remto sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Kh. Haftaro pajėgoms pernai balandį pradėjus Tripolio puolimą užvirė mūšiai, per kuriuos jau žuvo daugiau kaip 280 civilių ir 2 tūkst. kovotojų, o tūkstančiai gyventojų turėjo palikti savo namus.

Užsienio jėgos yra įsitraukusios į Libijos pilietinį karą abiejose pusėse, o kai kurios iš jų sulaukė kaltinimų pažeidus JT ginklų embargą šiai šaliai.

Anksčiau šį mėnesį Turkija atsiuntė karių padėti vyriausybės pajėgoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.