Berlyno taikos planas Libijai – pagrindiniai punktai

Pagrindiniai Libijos krizės veikėjai ir pasaulio lyderiai sekmadienį Berlyne surengė svarbų viršūnių susitikimą, kad aptartų, kaip galima užbaigti šią šalį draskantį konfliktą.

​Pagrindiniai Libijos krizės veikėjai ir pasaulio lyderiai sekmadienį Berlyne surengė svarbų viršūnių susitikimą, kad aptartų, kaip galima užbaigti šią šalį draskantį konfliktą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Pagrindiniai Libijos krizės veikėjai ir pasaulio lyderiai sekmadienį Berlyne surengė svarbų viršūnių susitikimą, kad aptartų, kaip galima užbaigti šią šalį draskantį konfliktą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2020, 8:50 AM

Toliau pateikiame šio susitikimo galutinio komunikato pagrindinius punktus, kurie turėtų tapti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos pagrindu.

Kišimosi iš užsienio pabaiga

Berlyno konferencijos dalyviai „įsipareigoja susilaikyti nuo kišimosi į ginkluotą konfliktą ar Libijos vidaus reikalus“ ir ragina visus tarptautinius veikėjus „elgtis taip pat“.

JT ginklų embargas

Dalyviai „įsipareigoja nedviprasmiškai ir pilnai gerbti ir vykdyti ginklų embargą“, paskelbtą JT 2011 metais, bet dažnai pažeidinėtą, taip pat „ragina visus tarptautinius veikėjus elgtis taip pat“.

„Raginame visus veikėjus susilaikyti nuo bet kokios veiklos, gilinančios konfliktą,.. įskaitant karinių pajėgumų finansavimą ar samdinių verbavimą“, – priduriama tekste.

Dokumente taip pat prašoma JT ekspertų nuolat stebėti ir tirti visus ginklų embargo pažeidimus bei bausti pažeidėjus.

Paliaubos

Galutinio komunikato signatarai taip pat „ragina visas susijusias šalis padvigubinti savo pastangas dėl ilgalaikio karinių veiksmų nutraukimo, deeskalacijos ir nuolatinių paliaubų“.

Jie ragina „perskirstyti sunkiąją ginkluotę, artileriją ir orlaivius“, o konflikto dalyvius ir tiesiogiai juos palaikančius veikėjus – nutraukti visus karinius veiksmus Libijoje ir jos oro erdvėje.

Konferencijos dalyviai kviečia JT įsteigti „techninių komitetų“, kurie stebėtų paliaubų įgyvendinimą.

Be to, JT Saugumo Taryba raginama „paskelbti deramas sankcijas tiems, kurie pažeidžia paliaubų susitarimus“, o šalys narės – užtikrinti, kad jų būtų laikomasi.

Nereguliarių karinių pajėgų išformavimas

Kaip sakoma dokumente, konferencijos dalyviai nori matyti „patikimus žingsnius [siekiant] ginkluotų grupuočių ir nereguliarių karinių pajėgų išformavimo“ Libijoje. Jų nariai turėtų būti integruoti „į civilines, saugumo ir kariuomenės valstybines institucijas“. JT prašoma pagelbėti vykdant demobilizaciją.

Grįžimas prie politinio proceso

Berlyno konferencijos galutiniame komunikate raginama, kad „visos Libijos šalys tęstų Libijos vadovaujamą ir Libijai priklausantį integracinį politinį procesą, remiamą UNSMIL (JT Paramos misijos Libijoje)", kad būtų pasiektas vidinis sprendimas.

Tikslas yra nutiesti „kelią užbaigti pereinamąjį laikotarpį“ surengiant laisvus, sąžiningus ir patikimus parlamento ir prezidento rinkimus.

Žmogaus teisės ir migracija

Konferencijos dalyviai „ragina visas šalis Libijoje visiškai laikytis tarptautinės humanitarinės teisės ir žmogaus teisių įstatymų“.

Jie sako, kad turėtų būti „nutraukta savavališko sulaikymo praktika“, ir ragina Libijos pareigūnus „palaipsniui uždaryti sulaikymo centrus migrantams ir prieglobsčio prašytojams“.

Ekonomika ir nafta

Komunikate taip pat pabrėžiama, kad svarbu atkurti ir užtikrinti Libijos įstaigų, ypač Libijos centrinio banko ir Nacionalinės naftos korporacijos, vientisumą.

Dokumente visos šalys raginamos garantuoti šaliai svarbios naftos infrastruktūros saugumą bei neleisti „jokio neteisėto jos energetikos išteklių naudojimo“.

Tolesnės derybos

Per spaudos konferenciją, kurioje buvo pristatytas šis komunikatas, Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas pareiškė, kad JT pripažįstamos Libijos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) vadovas Fayezas al Sarrajas  ir Libijos rytus kontroliuojančių pajėgų vadas Khalifa Haftaras paskyrė po penkis savo atstovus, kurie „artimiausiomis dienomis“ dalyvaus derybose Ženevoje.

Per šias karinio komiteto derybas bus siekiama įtvirtinti dabartines trapias paliaubas Libijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.