Rusijos laukia dideli pokyčiai: kokią pareigybę sau kuria Vladimiras Putinas?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neseniai Valstybės Dūmai pateikė įstatymo projektą „Dėl viešosios valdžios organizavimo, tobulinant atskirų klausimų reguliavimą“.

V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

specialiai lrytas.lt, Maskva

Jan 22, 2020, 8:43 PM, atnaujinta Jan 22, 2020, 10:09 PM

Jame prezidentas įvardijo 22 Rusijos konstitucijos pataisas, apie kurias jis jau buvo užsiminęs sausio 15-ąją dieną įvykusio kreipimosi į parlamentą metu.

Tai komentuojantys politologai sako, kad tai dabartiniam prezidentui leis vadovauti Rusijai iki gyvenimo pabaigos.

Septyniais naujais punktais pasipildys 83 straipsnis, kuriuo yra apibrėžiama valstybės vadovo teise suformuoti Valstybės tarybą.

Ši institucija yra stiprinama, siekiant suderinto valstybės valdžios organų funkcionavimo ir sąveikos, nustatant pagrindines Rusijos vidaus ir užsienio politikos ir prioritetines socialinio ir ekonominio valstybės vystymosi kryptis.

Tai reiškia, jog naujajam organui bus perduoti visi strateginiai šalies vadovavimo svertai.

Siūlomose pataisose nėra pastabos apie tai, kad prezidentas ne tik formuoja, bet ir vadovauja Valstybės tarybai.

Tai reiškia, jog būsimuoju Valstybės tarybos vadovu taps ne šalies prezidentas, o kažkas žymiai aukštesnis pagal rangą. Štai Irano aukščiausiuoju vadovu (aukščiau prezidento) yra ajatola Ali Khameini, o Kazachstane Nursultanas Nazarbajevas dabar turi Elbaso titulą – tautos lyderis.

„Formuluotė apima rimtus klausimus, kurie priskiriami Valstybės tarybos kompetencijai. Ir atrodo taip, kad Valstybės taryba tampa strateginio planavimo organu. O detalės, kas įeina į jo sudėtį ir visa kita, bus išdėstyti federaliniame įstatyme. V.Putinui lieka pakankamai laiko ir erdvės manevrui tam, kad papildomai sudėtų scenarijaus „Valdžios tranzitas 2024“ akcentus kada bus būtina, „, – sakė Socialinių, ekonominių ir politinių tyrimų instituto vadovas Dmitrijus Badovskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.