Skandalingi atradimai gali sudrebinti visą pasaulį: princas šantažavo verslo magnatą?

Į prekybos milžinės „Amazon“ ir leidinio „Washington Post“ savininko Jeffo Bezoso telefoną dar 2018 metais įsilaužė Saudo Arabijos princas. Spėjama, kad jis bandė šantažuoti garsųjį verslo magnatą.

J.Bezosas ir M.bin Salmanas 2018 m. susitikime Saudo Arabijoje dar šypsojosi vienas kitam, tačiau dabar tarp įtakingų asmenų perbėgo juoda katė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Bezosas ir M.bin Salmanas 2018 m. susitikime Saudo Arabijoje dar šypsojosi vienas kitam, tačiau dabar tarp įtakingų asmenų perbėgo juoda katė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Bezosas ir M.bin Salmanas 2018 m. susitikime Saudo Arabijoje dar šypsojosi vienas kitam, tačiau dabar tarp įtakingų asmenų perbėgo juoda katė.<br>Scanpix nuotr.
J.Bezosas ir M.bin Salmanas 2018 m. susitikime Saudo Arabijoje dar šypsojosi vienas kitam, tačiau dabar tarp įtakingų asmenų perbėgo juoda katė.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 23, 2020, 12:32 PM, atnaujinta Jan 23, 2020, 4:17 PM

Užkoduotoje žinutėje, išsiųstoje iš Mohammado bin Salmano telefono, aptiktas virusas, kuris sugebėjo įsibrauti į 56-erių J.Bezoso asmeninius failus telefone, rodo skaitmeninės kriminalinės analizės rezultatai.

Analizės duomenys parodė, kad yra milžiniška tikimybė, kad į milijardieriaus telefoną įsilaužta tuomet, kai 34-erių M.bin Salmanas išsiuntė J.Bezosui vaizdo įrašą.

Du vyrai nuolat šnekučiavosi per programėlę „WhatsApp“, o 2018 metų gegužės 1 dieną Saudo Arabijos princas iš pirmo žvilgsnio be jokių blogų kėslų J.Bezosui išsiuntė vaizdo įrašą.

Didžiuliai duomenų kiekiai per kelias valandas buvo pasisavinti iš „Amazon“ vadovo asmeninio telefono. Nėra pranešama, kokie failai buvo nusiurbti ar kam panaudoti, bet įtariama, kad jie galėjo būti parduoti.

Pakenks šalių santykiams

Šie skandalingi atradimai gali sudrebinti tiek Volstritą, tiek Silicio slėnį. O būsimojo Saudo Arabijos karaliaus M.bin Salmano veiksmai jo šaliai gali padaryti milžiniškų nuostolių.

Neabejojama, kad Vakarų šalių investuotojai ateityje kur kas įtariau žvelgs į bendradarbiavimą ir dalijimąsi duomenimis su Saudo Arabijos vadovais.

Pranešimai apie įsilaužimą taip pat atgaivino kalbas apie princo M.bin Salmano sąsajas su „Washington Post“ žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymu 2018 metų spalio mėnesį.

Tokia įvykių seka gali būti ir neatsitiktinė, nes J.Khashoggi dirbo J.Bezoso vadovaujamoje žiniasklaidos galiūnėje, o nužudytas prabėgus vos keliems mėnesiams po įsilaužimo į verslininko telefoną.

Saudo Arabija neigė, kad laužėsi į „Amazon“ vadovo išmanųjį telefoną, o J.Khashoggi nužudymą pavadino „nesąžininga operacija“.

Gruodį Saudo Arabijos teismas nuteisė 8 asmenis už žurnalisto nužudymą, tačiau žmogaus teisių specialistai šį teismą ir nuosprendį pavadino „visišku farsu“.

Ginasi nekišę nagų

Be to, dabar aiškinamasi, kaip vienas iš JAV bulvarinių laikraščių „National Enquirer“ sužinojo asmenines J.Bezoso gyvenimo detales ir gavo jo susirašinėjimus su meiluže. Bus aiškinamasi, ar prie to galėjo prisidėti ar Rijadas.

Teisėsaugos ekspertai galimu įsilaužimu į J.Bezoso telefoną pradėjo domėtis po praėjusių metų sausį „National Enquirer“ paviešinto straipsnio apie jo privatų gyvenimą.

Ten buvo pasakojamos ne tik intymios poros romano detalės, bet ir išplatintos jųdviejų žinutės.

J.Bezosas subūrė tyrėjų komandą, kuri siekė išsiaiškinti, kaip privačios vyro žinutės atsidūrė žurnalistų rankose.

Nors „National Enquirer“ valdanti kompanija „American Media Inc.“ teigė, kad informaciją gavo iš J.Bezoso meilužės brolio, tyrimas parodė, kad Saudo Arabija greičiausiai įsilaužė į milijardieriaus telefoną ir pasinaudojo asmenine informacija.

Saugumo komandos vadovas Gavinas De Beckeris paskelbė savo atlikto tyrimo detales teisėsaugai, tačiau viešai nepaviešino informacijos, kaip įsibrauta į akylai saugomo J.Bezoso telefoną.

Saudo Arabijos princas M.bin Salmanas, pasak G.De Beckerio, užmezgė draugiškus ryšius su „American Media Inc.“ vienu iš vadovų Davidu Peckeriu, likus keliems mėnesiams iki straipsnio publikavimo.

Norėjo plauti mundurą

Manoma, kad J.Bezoso saugumo komandos atliktas tyrimas yra pakankamas tam, kad būtų galima prašyti Saudo Arabijos pareigūnų oficialaus situacijos paaiškinimo.

Ekspertai svarsto, kad garsusis verslininkas tapo princo M.bin Salmano taikiniu dėl to, kad Saudo Arabijos vadovai nėra patenkinti tuo, kokį šalies vaizdinį skelbia „Washington Post“ žurnalistai.

Nužudyto žurnalisto J.Khashoggi straipsniuose dažnai buvo kritikuojami princo M.bin Salmano veiksmai, pasakota apie represijas prieš Saudo Arabijos aktyvistus bei intelektualus.

„Princas M.bin Salmanas veikiausiai manė, kad jeigu jam pavyks sukompromituoti J.Bezosą, jis galės formuoti teigiamą Saudo Arabijos įvaizdį „Washington Post“ leidinyje.

Akivaizdu, kad jie yra pasiryžę bet kokiomis priemonėmis ginti ir saugoti karališkosios šeimos garbę“, – kalbėjo Vidurinių Rytų ekspertas Andrew Milleris.

Dilema po šio skandalo turėtų iškilti ir Baltiesiems rūmams. JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo žentas Jaredas Kushneris ilgą laiką palaikė šiltus ryšius su karališkąja Saudo Arabijos šeima.

Tai jie darė nepaisant to, kad JAV žvalgybos institucijos pateikė gana nemenkų įrodymų, jog princas M.bin Salmanis pareikalavo nužudyti J.Khashoggi.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.