Kolumbija pateko į keblią padėtį dėl Venesueloje sulaikytos bėglės ekstradicijos

Kolumbija antradienį pranešė, kad sieks iš šalies pabėgusios ir Venesueloje suimtos buvusios įstatymų leidėjos išdavimo, tačiau Bogotos atsisakymas pripažinti prezidento Nicolas Maduro vyriausybę kelia teisinių problemų.

Kolumbijos prezidento Ivano Duque dešiniojo sparno administracija yra viena iš daugiau nei pusšimčio valstybių vyriausybių, pripažįstančių J. Guaido Venesuelos laikinuoju prezidentu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kolumbijos prezidento Ivano Duque dešiniojo sparno administracija yra viena iš daugiau nei pusšimčio valstybių vyriausybių, pripažįstančių J. Guaido Venesuelos laikinuoju prezidentu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2020, 10:16 AM

N. Maduro Kolumbijos ekstradicijos prašymą pavadino juokingu, o šalies generalinis prokuroras Tarekas Williamas Saabas pareiškė, kad buvusi Kongreso narė Aida Merlano liks suimta.

Venesuelos saugumo pajėgos A. Merlano sulaikė šiaurės vakariniame Marakaibo mieste, kai ji neteisėtai įvažiavo į šalį iš Venesuelos, pirmadienį pranešė policija.

Už rinkėjų balsų pirkimą teismo 15 metų už grotų pasiųsta A. Merlano pernai spalį paspruko nuo kalėjimo prižiūrėtojų, palydėjusių ją pas stomatologą.

„Kompetetingam teisėjui paprašius ponios Aidos Merlano ekstradicijos, nacionalinė vyriausybė pateiks šį prašymą teisėtai Venesuelos vyriausybei, vadovaujamai Juano Guaido „, – rašoma Kolumbijos vyriausybės išplatintame pareiškime.

Prezidento Ivano Duque dešiniojo sparno administracija yra viena iš daugiau nei pusšimčio valstybių vyriausybių, pripažįstančių J. Guaido Venesuelos laikinuoju prezidentu.

Venesuela santykius su Bogota nutraukė 2019 metų vasarį, po nesėkmingo J. Guaido bandymo pralaužti sienos blokadą ir per Kolumbiją atgabenti į šalį JAV humanitarinę pagalbą.

„Prašau leidimo nesijuokti. Tai iš tiesų juokinga“, – sakė N. Maduro susitikime su ministrais ir gubernatoriais, kurį tiesiogiai transliavo valstybinė televizija.

N. Maduro toliau kontroliuoja visas valstybės institucijas, išskyrus opozicijos dominuojamą, tačiau realios įtakos neturinčią Nacionalinę Asamblėją, kuriai vadovauja J. Guaido.

Įstatymų leidyba užsiima N. Maduro visiškai pavaldi Konstitucinė Asamblėja.

Spalio 1 dieną į medicinos centrą Bogotoje pas stomatologą atvežta A. Merlano sugebėjo pasprukti nuo ją lydėjusių prižiūrėtojų. Moteris išlipo pro medicinos centro langą ir nusliuogė žemyn virve, stebint sutrikusiems praeiviams. Tada ji sėdo ant jos laukusio motociklo ir nurūko.

Įžūlų A. Merlano pabėgimą nufilmavo netoliese įrengta stebėjimo kamera, o šis įrašas sparčiai išplito socialiniuose tinkluose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.