Liūdesys dėl „Brexit“: Londono meras kalba apie sielvartą, A. Merkel žada sunkų etapą

Londono meras Sadiqas Khanas penktadienį pareiškė „sielvartaujantis“ dėl artėjančio Jungtinės Karalystės pasitraukimo ir Europos Sąjungos ir norintis patikinti šalies sostinėje gyvenančius Europos šalių piliečius, kad jie išliks brangūs draugai ir šeimos nariai.

Vokietijos kanclerė A. Merkel.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vokietijos kanclerė A. Merkel.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Londono meras Sadiqas Khanas penktadienį pareiškė „sielvartaujantis“ dėl artėjančio Jungtinės Karalystės pasitraukimo ir Europos Sąjungos ir norintis patikinti šalies sostinėje gyvenančius Europos šalių piliečius, kad jie išliks brangūs draugai ir šeimos nariai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Londono meras Sadiqas Khanas penktadienį pareiškė „sielvartaujantis“ dėl artėjančio Jungtinės Karalystės pasitraukimo ir Europos Sąjungos ir norintis patikinti šalies sostinėje gyvenančius Europos šalių piliečius, kad jie išliks brangūs draugai ir šeimos nariai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-01-31 17:37, atnaujinta 2020-01-31 17:56

„Aš priklausau kartai, kuriai mūsų Europos kaimynai yra draugai ir sąjungininkai“, – naujienų agentūrai AP sakė S. Khanas, likus kelioms valandoms iki oficialaus „Brexit“.

„Ankstesnės kartos į juos žiūrėjo su įtarimu, – kalbėjo meras. – Todėl pagrindinis dalykas, kurį esu pasiryžęs užtikrinti – eiti pirmyn. Mes ir toliau būsime miestas, kuris yra plačių, progresyvių pažiūrų, pliuralistinis ir svetingas mūsų ES draugams.“

S. Khanas ne kartą sakė, kad Jungtinė Karalystė būtų geriau likti Europos Sąjungoje. Penktadienį jis pareiškė, jog didžiuojasi dauguma Londono gyventojų, balsavusių už narystę ES 2016 metų referendume.

Sostinės meras taip pat paneigė spėliones, kad po „Brexit“ Londonas gali siekti tapti mažai kontroliuojamų mokesčių rojumi.

Vokietijos kanclerė: „Tai – sunkus etapas“

Jungtinės Karalystės išstojimas iš Europos Sąjungos tapo „sunkiu etapu“ Vokietijai ir visai Bendrijai, penktadienį pareiškė vokiečių kanclerė Angela Merkel.

„Tačiau Vokietija nori likti Jungtinės Karalystės artima partnere ir drauge, nes mus vienija bendros vertybės“, – pareiškė kanclerė penktadienį paskelbtame vaizdo įraše.

Pasak jos, šiemet ES laukia aktyvios derybos su JK dėl būsimų santykių.

„Kuo labiau JK nutols nuo bendrosios rinkos sąlygų, tuo didesni pokyčiai laukia mūsų būsimų santykių“, – kalbėjo A. Merkel.

Penktadienį 23 val. Grinvičo (šeštadienį 1 val. Lietuvos) laiku JK oficialiai paliks Bendriją, kurios nare buvo 47 metus. Tai įvyks praėjus pusketvirtų metų po to, kai šalis 2016-ųjų birželį vykusiame referendume nubalsavo už išstojimą iš ES.

JK oficialiai išstojus iš ES, ilgą laiką viskas iš esmės bus lygiai taip pat dėl 11 mėnesių pereinamojo laikotarpio, numatyto susitarime dėl šalies išstojimo sąlygų, kuris buvo ratifikuotas šią savaitę.

Žmonės per pereinamąjį laikotarpį faktiškai nepajus jokių esminių pokyčių. Tačiau JK nebeturės savo atstovų ES institucijose ir nebedalyvaus priimant sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.