V. Putinas žada suteikti rinkėjams žodį dėl konstitucijos pataisų

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pažadėjo, kad šalies rinkėjai tars paskutinį žodį dėl jo siūlomų konstitucijos pataisų, kurias daugelis laiko specialiai parengtomis, kad V. Putinas galėtų likti valdžioje gerokai ilgiau nei iki 2024 metų, kai baigsis įstatymu numatytas jo prezidentavimo limitas.

 ​Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pažadėjo, kad šalies rinkėjai tars paskutinį žodį dėl jo siūlomų konstitucijos pataisų, kurias daugelis laiko specialiai parengtomis, kad V. Putinas galėtų likti valdžioje gerokai ilgiau nei iki 2024 metų, kai baigsis įstatymu numatytas jo prezidentavimo limitas.<br>AP/Scanpix nuotr.
 ​Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pažadėjo, kad šalies rinkėjai tars paskutinį žodį dėl jo siūlomų konstitucijos pataisų, kurias daugelis laiko specialiai parengtomis, kad V. Putinas galėtų likti valdžioje gerokai ilgiau nei iki 2024 metų, kai baigsis įstatymu numatytas jo prezidentavimo limitas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-01-31 08:16

„Būtina, kad žmonės ateitų į rinkimų apylinkes ir pasakytų, ar nori permainų“, – sakė V. Putinas per susitikimą su municipaliniais pareigūnais viename Maskvos priemiesčių.

„Tik žmonėms tarus žodį, aš pasirašysiu [pataisas] arba nepasirašysiu“, – pridūrė jis.

Rusijos lyderis tai sakė didėjant susirūpinimui, kad nacionalinis balsavimas būtų beprasmis, net jei pats V. Putinas pasiūlė šią mintį pateikęs pataisas, kuriomis siekiama perskirstyti vykdomąsias valdžios galias.

Pagal siūlomus pakeitimus įstatymų leidėjai galėtų skirti premjerą ir vyriausybės narius, didesnį vaidmenį atliktų Valstybės taryba –nelabai aiški patariamoji regionų gubernatorių ir federalinių pareigūnų institucija. Be to, Rusijos įstatymai turėtų viršenybę prieš tarptautinius įstatymus.

Tuo pačiu pataisomis būtų dar labiau sustiprinti prezidento įgaliojimai. Valstybės vadovas įgytų teisę atleisti teisėjus, premjerą ir ministrų kabineto narius, išsaugodamas vadovavimą Rusijos kariuomenei ir teisėsaugos agentūroms.

Anksčiau šį mėnesį V. Putinas sakė, kad šie pakeitimai pastiprintų demokratiją. Tačiau kritikai teigia, kad už visuotinio balsavimo demokratinės išorės slepiasi sąmokslas padėti V. Putinui tvirtai išlaikyti valdžią.

Valstybės Dūma – žemieji parlamento rūmai – praėjusią savaitę per pirmąjį iš trijų reikalingų svarstymų vienbalsiai patvirtino siūlomas pataisas.

Deputatai sakė, kad visuotinis balsavimas būtų surengtas po to, kai pataisas patvirtintų abeji parlamento rūmai ir pasirašytų prezidentas, tad kilo klausimų dėl visuotinio plebiscito tikslo.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas praeitą savaitę paprieštaravo kalboms, kad žmonių balsavimas būtų tik formalumas, bet atsisakė konkrečiai nurodyti, kada ir kaip balsavimas būtų organizuojamas.

V. Peskovas pažymėjo, kad visuotinis balsavimas teisiškai nėra būtinas norint priimti konstitucijos pataisas, bet sušaukti tokį balsavimą buvo „prezidento sprendimas“.

Rusijos centrinės rinkimų komisijos vadovė Ela Pamfilova reporteriams panašiai sakė, kad piliečių balsavimas V. Putinui turi būti „etikos klausimas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.