Irako prezidentas naujuoju premjeru paskyrė eksministrą Mohammadą Allawi

Irako prezidentas Barhamas Salehas šeštadienį paskyrė naujuoju ministru pirmininku buvusį ryšių ministrą Mohammadą Allawi, pareiškė pats politikas, praėjus dviem mėnesiams po jo pirmtako atsistatydinimo dėl šalį apėmusių masinių protestų.

 Mohammadas Allawi.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Mohammadas Allawi.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2020, 7:21 PM, atnaujinta Feb 1, 2020, 7:22 PM

Valstybės vadovas neseniai pagrasino vienašališkai paskirti naują premjerą, jei suskaldytas parlamentas per neįvardytų įpėdinio iki vasario 1 dienos.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame vaizdo įraše 65 metų M. Allawi sakė, kad prezidentas jį paskyrė vyriausybės vadovu, ir pažadėjo suformuoti naująjį ministrų kabinetą atsižvelgdamas į protestuotų reikalavimus.

Ankstesnis premjeras Adelis Abdel Mahdi atsistatydino gruodį po du mėnesius trukusių antivyriausybinių protestų, bet ir toliau vadovavo vyriausybei, nes susiskaldžiusios partijos negalėjo susitarti dėl jo įpėdinio.

Gruodžio pabaigoje B. Salehas atsisakė patvirtinti premjeru naftos turtingos Basros provincijos gubernatorių Assaadą al Aidani, pavadinęs jį pernelyg „kontroversišku“ kandidatu.

Nuo to laiko nestabilumas Irake išaugo, o su protestais susijęs smurtas pareikalavo šimtų gyvybių. Be to, padidėjo įtampa tarp JAV ir Irano, surengusių antskrydžių Irako teritorijoje.

Protestai kilo Irako sostinėje ir šiitiškoje pietinėje dalyje spalio 1 dieną, irakiečiams piktinantis dėl darbo vietų trūkumo, prastos viešųjų paslaugų kokybės ir giliai įsišaknijusios korupcijos. Vėliau šios akcijos peraugo į raginimus pertvarkyti vyriausybę valdžiai smurtu atsakius į demonstracijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.