D. Trumpo ramsčiu tapo žentas: tampo prezidento apkaltos gynybos virveles

Kai buvo paskelbta, kad Donaldo Trumpo komandoje dirbs jo žentas Jaredas Kushneris, daug kas ironiškai purkštavo. Tačiau dabar sakoma, kad 39 metų investuotojas – antras pagal įtaką po JAV prezidento.

D.Trumpas (kairėje) labai pasitiki savo žentu J.Kushneriu. Pastarasis turi didelę įtaką Baltuosiuose rūmuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas (kairėje) labai pasitiki savo žentu J.Kushneriu. Pastarasis turi didelę įtaką Baltuosiuose rūmuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Prezidento duktė I.Trump ir J.Kushneris drauge augina tris atžalas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Prezidento duktė I.Trump ir J.Kushneris drauge augina tris atžalas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 2, 2020, 9:33 PM, atnaujinta Feb 2, 2020, 9:34 PM

Prieš pora savaičių Senate pradėta svarstyti D.Trumpo apkalta. J.Kushneris atsakingas už prezidento gynybą: nuolatos rengia susitikimus, kuriuose kartu su advokatais ir Baltųjų rūmų darbuotojais dėlioja strategiją.

Tuo pat metu jis atsakingas už D.Trumpo rinkimų štabo išlaidas 2020-ųjų prezidento rinkimų kampanijoje.

Jam pavesta patvirtinti kiekvieną su tuo susijusį sandorį, kurio kaina – ne mažesnė kaip milijonas JAV dolerių (902,9 tūkst. eurų).

Tampo visas virveles

J.Kushnerio kabinete Baltuosiuose rūmuose – jo nuveiktus darbus ir santykį su prezidentu liudijantys daiktai.

Kabo nuotraukos, kur jo ir Ivankos Trump vaikus glėbesčiuoja jų senelis D.Trumpas.

Ant knygų lentynos – kopija baltos lentelės, kuri užkabinta ant JAV ambasados Jeruzalėje. J.Kushneris įdėjo daug darbo, kad ten būtų atidaryta Amerikos diplomatinė atstovybė.

Čia pat – Actekų erelio ordinas. Jį Meksika skiria tiktai labiausiai jų šaliai nusipelniusiems užsieniečiams.

J.Kushneris jį gavo už suderėtą prekybos susitarimą.

O prie Jaredo rašomojo stalo sudėti dokumentų segtuvai, ant kurių sulipdytos etiketės rodo, koks platus prezidento žento kuruojamų sričių spektras: sveikatos apsauga, Libanas, pasienio infrastruktūra, Centrinė Amerika, ekonominis planas, Teisingumo departamentas, prezidento aplinka.

Ir tai – tik einamieji klausimai. J.Kushneriui patikėta rūpintis derybomis dėl taikos Viduriniuose Rytuose, sienos su Meksika statybų klausimas, diplomatiniai santykiai su Kinija ir, žinoma, apkaltos prezidentui klausimai bei jo rinkimų kampanija.

„Niekas Baltuosiuose rūmuose neturi tiek įtakos kiek Jaredas. Jis tampo virveles.

Pagal įtaką jis yra antras po D.Trumpo“, – žurnalui „Time“ teigė D.Trumpo kampanijos vadovas Bradas Parscale’as.

Pripažįsta savo nepasirengimą

Kai J.Kushneris buvo priimtas į Baltuosius rūmus, mažai žmonių Vašingtone plojo tokiam D.Trumpo sprendimui.

Dalis Baltųjų rūmų pareigūnų ėmė skųstis, kad prezidento sprendimas atiduoti visus opiausius klausimus į žento rankas pasauliui siuntė prastą žinutę: esą D.Trumpo komanda neturi kompetencijos ir dar yra korumpuota.

Demokratai bedė pirštu į jokios politinės patirties neturintį J.Kushnerį: laikė jį diplomatu diletantu, kuris nesugeba arba nenori valdyti impulsyvaus uošvio.

Nesidžiaugė ir konservatyvūs respublikonai: mat tiek Ivanka, tiek Jaredas anksčiau rėmė Demokratų partiją, todėl baimintasi, kad jie ims tempti D.Trumpą į politinį centrą.

Pirmais mėnesiais jis darė klaidų: susitiko su Kremliaus mylimu Rusijos bankininku, garsiai rėmė FTB vadovo Jameso Comey nušalinimą – žvalgyba netgi buvo įvardijusi J.Kushnerį kaip taikinį užsienio valstybių manipuliacijoms.

J.Kushneris pasimokė – dabar yra daugiau matomas, bet mažiau girdimas viešojoje erdvėje: „Mano kelyje buvo ne viena duobelė. Bet juk žinoma, kad pradžioje visko reikia mokytis. Nežinojau, už ką esu atsakingas, ką daryti, kad gerai atlikčiau savo darbą.“

Uošvis dėkingas už darbą

Baltųjų rūmų darbuotojai pasakoja, kad jis pasistengė, jog būtų išmesti visi, kurie savo naudai bandė pakreipti prezidentą – juo manipuliuoti.

„Manau, kad daug nuveikiau. Prezidentas žino, kad jį saugau, kad sugebėjau įvykti jo užduotis daugelyje skirtingų sričių, – džiaugėsi J.Kushneris. – Čia dirbdamas privalai žinoti: Baltuosiuose rūmuose tu nekeli bangų – jas kelia prezidentas. Tavo darbas – kuo geriau čiuožti per jas. O skrosdamas bangas privalai visuomet šypsotis ir nepamiršti humoro jausmo.“

Nors J.Kushneris neturi politinės patirties, jis turi savybę, kurią D.Trumpas vertina labiausiai, – absoliutų lojalumą savo viršininkui. Pasak kai kurių Baltųjų rūmų darbuotojų, tai jam gali pakišti koją.

„J.Kushneris perdėtai pasitiki D.Trumpu. Jis turėtų nustoti remtis prielaidomis, užduoti klausimus ir pamėginti ko nors išmokti“, – teigė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas, kuris tebevertina J.Kushnerį skeptiškai.

Vis dėlto J.Kushneris teigia, kad svarbiausia išmokta pamoka – išreikšti savo nuomonę jam privačiai, prie dviejų porų akių.

„Labai retai pasakau savo nuomonę prezidentui, jei klausosi kiti. Turiu savo nuomonę, kai kam jaučiu simpatiją, kai kam nepritariu, tačiau aš esu JAV lyderio darbuotojas.

Jei prezidentas klausia mano nuomonės, aš ją pasakau. Bet jei prezidentas nori įgyvendinti savo sprendimą, aš jam padedu“, – sakė J.Kushneris, kurio darbas šiomis savaitėmis – padėti parengti kuo sklandesnę gynybą D.Trumpo apkaltos procese.

Parengta pagal „Time“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.