Tadžikistane sulaikytas valdžią kritikavęs žurnalistas, apkaltintas ekstremizmu

Tadžikistano valdžia pranešė pateikusi kaltinimus ekstremizmu nepriklausomam žurnalistui ir valdžios kritikui, o tai kelia nerimą, jog valdžia imasi priemonių prieš disidentus prieš artėjančius dvejus rinkimus.

 Tadžikistano valdžia pranešė pateikusi kaltinimus ekstremizmu nepriklausomam žurnalistui ir valdžios kritikui, o tai kelia nerimą, jog valdžia imasi priemonių prieš disidentus prieš artėjančius dvejus rinkimus.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Tadžikistano valdžia pranešė pateikusi kaltinimus ekstremizmu nepriklausomam žurnalistui ir valdžios kritikui, o tai kelia nerimą, jog valdžia imasi priemonių prieš disidentus prieš artėjančius dvejus rinkimus.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2020, 3:55 PM

Valstybės prokuroras šeštadienį išplatintame pranešime spaudai nurodė, jog Daleras Šaripovas buvo sulaikytas už „daugiau nei 200 ekstremistinio turinio straipsnių ir komentarų“ paskelbimą 2013–2019 metais.

Pranešime taip pat nurodoma, jog pas žurnalistą buvo rastas šimtas kopijų teksto, siejamo su Musulmonų brolija – dar 2006 metais Tadžikistane uždraustu judėjimu.

Pareigūnai kiek anksčiau nurodė, jog dėl sąsajų su šia brolija, kuri 2013 metais trumpai vadovavo Egipto vyriausybei, tačiau vėliau buvo uždrausta, Tadžikistane buvo suimta daugiau nei šimtas žmonių.

Žmonės buvo suimti Tadžikistanui rengiantis kovą vyksiantiems parlamento ir lapkritį įvyksiantiems prezidento rinkimams. Parlamento rinkimai bus pirmieji po to, kai 2015 metais šalyje buvo uždrausta nuosaikioji religinė partija „Tadžikistano islamistinio renesanso partija“.

D. Šaripovas tapo populiaria figūra valstybinėje televizijoje, o vėliau susitelkė į rašymą nepriklausomoms žiniasklaidos priemonėms ir kartais komentuodavo apie sunkumus, su kuriais Tadžikistane susiduria musulmonai, norintys laikytis savo tikėjimo.

Daugiau nei 90 proc. gyventojų Tadžikistane išpažįsta islamą, tačiau vyriausybė yra pasaulietiška ir budriai žiūri į religijos populiarumą.

2012 metais D. Šaripovas buvo smarkiai sumuštas po to, kai mėgino įkurti pilietinę organizaciją, kurios tikslas būtų kovoti su regionine atskirtimi. Jo užpuolikai taip ir nebuvo rasti.

Vienas iš straipsnių, kurį jis pernai parašė Vakarų donorų finansuojamam portalui „Rushnoi.tj“, buvo pavadintas „Mahometas buvo už taiką ir prieš terorizmą“.

Prokuroro pareiškime nurodoma, kurie žurnalisto straipsniai buvo identifikuoti kaip ekstremistiniai.

JAV valstybės departamentas Tadžikistaną pernai įvardijo kaip šalį, kurioje vykdomi „sisteminiai, besitęsiantys ir dideli religinės teisės pažeidimai“.

Prie šios kategorijos tuomet taip pat buvo priskirti Mianmaras, Kinija, Eritrėja, Iranas, Šiaurės Korėja, Pakistanas, Saudo Arabija ir Turkmėnistanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.