Briuselį sukrėtė skandalas: ES diplomatas įtariamas dirbęs Kinijos šnipu

Šnipinėjimo skandalas, sudrebinęs Briuselį, suteikė Gerhardui Sabathilui dėmesio, kurio jis visada troško. ES dirbęs diplomatas įtariamas šnipinėjimu Kinijai.

G.Sabathilas (kairėje) 2014 metais, kol dar dirbo ES užsienio tarnyboje, dalyvavo aukšto lygio ES ir Kinijos susitikime.<br>„eeas.europe.eu“ nuotr.
G.Sabathilas (kairėje) 2014 metais, kol dar dirbo ES užsienio tarnyboje, dalyvavo aukšto lygio ES ir Kinijos susitikime.<br>„eeas.europe.eu“ nuotr.
Šnipinėjimo skandalas, sudrebinęs Briuselį, suteikė Gerhardui Sabathilui dėmesio, kurio jis visada troško. ES dirbęs diplomatas įtariamas šnipinėjimu Kinijai.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Šnipinėjimo skandalas, sudrebinęs Briuselį, suteikė Gerhardui Sabathilui dėmesio, kurio jis visada troško. ES dirbęs diplomatas įtariamas šnipinėjimu Kinijai.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Šnipinėjimo skandalas, sudrebinęs Briuselį, suteikė Gerhardui Sabathilui dėmesio, kurio jis visada troško. ES dirbęs diplomatas įtariamas šnipinėjimu Kinijai.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Šnipinėjimo skandalas, sudrebinęs Briuselį, suteikė Gerhardui Sabathilui dėmesio, kurio jis visada troško. ES dirbęs diplomatas įtariamas šnipinėjimu Kinijai.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 3, 2020, 4:37 PM, atnaujinta Feb 3, 2020, 4:38 PM

Pasirišęs varlytę, pasitempęs, turintis neblogą humoro jausmą, rafinuotas, mokantis laviruoti – taip buvo kalbama apie 65-erių G.Sabathilą. Buvęs ES ambasadorius Pietų Korėjoje atrodė kaip klasikinio diplomato etalonas. Kol nepasirodė įtarimų, kad Briuselio paslaptis jis kužda Pekinui.

G.Sabathilas 2015 metų pabaigoje lėktuvu nusileido Seule: tuomet prasidėjo jo, kaip ES pasiuntinio Pietų Korėjoje, karjera.

Tačiau po 15 mėnesių jis išvyko, kai jo gimtoji Vokietija užblokavo jam duotą prieigą prie slaptų dokumentų.

Tai buvo pirmasis nemalonumų ženklas, o šį mėnesį jis pasiekė kulminaciją – Berlynas įtaria, kad G.Sabathilas yra Kinijos žvalgybos užverbuotas šnipas.

Pūlinys organizacijos viduje

Šis atvejis – smūgis Bendrijai: G.Sabathilas daugiau nei 30 metų praleido dirbdamas Europos Sąjungai.

Tarp jo eitų pareigų – Europos Komisijos užsienio politikos strategijos vadovo ir vyriausiojo bloko atstovo Vokietijoje postai.

Nors Europos Komisijos darbuotojai jau seniai įtarinėjo, kad Kinija Briuselyje infiltravo savo šnipus, kaltinimai daug metų ES dirbančiam diplomatui supurtė visą Europos širdį.

Problema padidino baimę dėl ES informacinio pažeidžiamumo – ypač po to, kai abiejų valstybių santykiai tapo šiek tiek įtempti.

„ES tampa žvalgybos kovos lauku, nes Europa Kinijai yra itin svarbi, o santykiai su JAV komplikuoti“, – teigia Europos užsienio reikalų tarybos Azijos programos direktorė Janka Oertel.

Vienas iš trijų asmenų

Tyrėjai iš Vokietijos sausio 15 dieną atliko kratą devyniuose G.Sabathilo ir kitų įtariamųjų biuruose ir namuose Vokietijoje bei Belgijoje.

Vienas kratos objektų – lobizmo firma EUTOP, kurios biure Berlyne 2017 metais G.Sabathilas tapo vykdomuoju direktoriumi, o praėjusiais metais tas pačias pareigas pradėjo eiti ir Briuselyje esančiame biure.

Prokurorai teigia, kad tyrimas nukreiptas į tris neįvardytus asmenis, o Europos pareigūnai patvirtino, kad vienas šių asmenų – G.Sabathilas. Jis šios informacijos nekomentavo.

Kol kas nė vienam įtariamųjų nebuvo oficialiai iškelti kaltinimai, nežinoma, kiek jie sunkūs, nė vienas jų nebuvo areštuotas.

Teigiama, kad G.Sabathilas griežtai neigia jam pateiktus kaltinimus, o jo advokatas laikraščiui „Bild“ sakė, kad prokurorai tyrimo metu atsiėmė prašymą dėl arešto orderio.

Tuo metu EUTOP advokatas teigia, kad įmonė nėra nė kiek prisidėjusi prie šios istorijos. Įmonė net pašalino G.Sabathilo duomenis iš savo tinklalapio, bet kompanijos atstovas atsisakė pranešti, ar jis vis dar dirba įmonėje.

Ilgametis ES pareigūnas

Dabar jau pensijoje esantis ES pareigūnas G.Sabathilas, kuris Europos Komisijoje pradėjo dirbti 1980-aisiais, vadovavo bloko delegacijoms visoje Europoje.

Spalvinga asmenybė, itin mėgstanti neįprastus aksesuarus, ėjo ES diplomatinės tarnybos direktoriaus Rytų Azijoje ir Ramiajame vandenyne pareigas.

2015 metais jis persikėlė į Pietų Korėją. Jį labai domino branduolinė grėsmė Korėjos pusiasalyje, tad, likus vos keliems mėnesiams iki jo paskyrimo į Seulą, jis nuvyko į Pchenjaną susitikti su Šiaurės Korėjos pareigūnais.

Vokietijos tyrimas daugiausia dėmesio skyrė skubiam diplomato išvykimui iš Pietų Korėjos. Teigiama, kad G.Sabathilas neteko prieigos prie slaptos informacijos dėl jo santykių su Kinijos ir ES lyginamosios politikos bei tarptautinių santykių specialiste Shen Wenwen.

Ši byla į paviršių iškilo kaip tik tuomet, kai Vakarų valdžia, ypač JAV, yra kritikuojama dėl nepagrįsto žmonių, turinčių ryšių su Kinija, įtarinėjimo. Šiuo metu Shen Wenwen nėra niekuo kaltinama, bet komentuoti šią situaciją ji taip pat atsisako.

Bendravo su kinais

Moters praeitis kol kas nėra aiški, tačiau remiantis informacija socialinių tinklų paskyrose, kurios dabar ištrintos, galima daryti prielaidą, kad ji užaugo Kinijos Sičuano provincijoje esančiame Čengdu mieste. Ten ji mokėsi ir dirbo nacionalinėje naujienų agentūroje „Xinhua“.

Tuomet ji aštuonerius metus studijavo Jungtinėje Karalystėje ir įgijo daktaro laipsnį. Shen Wenwen dirbo įvairiose ES ir Azijos centro ekspertų grupės pozicijose, taip pat Europos Parlamente ir Laisvajame Briuselio universitete.

Pranešama, kad Shen Wenwen pastaruoju metu gyveno Berlyne, kartu su G.Sabathilu ir vaikais. Pora susijusi su Kinijos disidentų bendruomene Vokietijoje ir pažįsta poetę Liu Xią, Nobelio taikos premijos laureato Liu Xiaobo našlę. Kinijoje jai buvo skirtas namų areštas, todėl 2018 metais po vyro mirties ji pabėgo iš šalies.

Praėjusį balandį Prahoje įvykusio Liu Xiaobo atminimo renginio organizatoriai tvirtina, kad G.Sabathilas ir Shen Wenwen sujaukė planus Liu Xiai, kuri renginyje turėjo sakyti kalbą. Pora įtikino ją nedalyvauti.

„G.Sabathilas paklausė manęs, ar aš žinau, ką darau, nes rizikuoju sugadinti Čekijos ir Kinijos santykius, – sako renginio organizatorius Billas Shipsey. – Aš jam priminiau, kad nedirbu Čekijos vyriausybei ir valstybei.“

Daug neatsakytų klausimų

Du diplomatai ir vienas Europos Komisijos atstovas teigė, kad G.Sabathilas neteko posto Seule dėl ryšių su Kinija, bet jie apibūdino skirtingą tų ryšių pobūdį.

Ar įvykiai, paskatinę priimti sprendimą dėl jo galimybės dirbti su slapta informacija, susiję su dabartiniu tyrimu, yra tik dar vienas klausimas, į kurį valdžios institucijos dar turi atsakyti.

Paslaptis išlieka ir tai, koks buvo jo ryšys su Kinija jo darbo Azijoje metu. Pratarmėje, kurią parašė 2018 metais išleistoje knygoje, G.Sabathilas save apibūdino kaip kviestinį profesorių Sičuano universitete Čengdu, Kinijoje.

Privačiai jis gana dažnai reikšdavo skeptišką požiūrį į Kinijos politinę kultūrą ir autoritarinės sistemos ateitį. Jis taip pat kreivai žvelgė į kitas Rytų Azijos šalis, tokias kaip Pietų Korėja ir Japonija.

„Anksčiau G.Sabathilas gana aršiai gynė Europos vertybes ir demokratiją, – sakė Briuselyje įsikūrusios Europos tarptautinės politinės ekonomikos centro direktorius Hosukas Lee-Makiyama. – Būtų labai ironiška, jei jis būtų išlaikomas autoritarinės vyriausybės.“

Parengta pagal „Politico“, „Financial Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.