Baltarusijos lyderis siekdamas Rusijos nuolaidų giriasi santykiais su JAV

Rusijos nuolaidų siekiančios Baltarusijos lyderis antradienį gyrėsi šiltėjančiais santykiais su Jungtinėmis Valstijomis, jo pareigūnams aptarinėjant alternatyvų energijos šaltinių importą.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka (kairėje) gyrė praėjusio savaitgalio susitikimą su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo (dešinėje) ir sakė, kad tai yra šiltesnių santykių su Vašingtonu ženklas.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka (kairėje) gyrė praėjusio savaitgalio susitikimą su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo (dešinėje) ir sakė, kad tai yra šiltesnių santykių su Vašingtonu ženklas.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2020, 2:59 PM

Prezidentas Aleksandras Lukašenka savo pagrindinę sąjungininkę ir rėmėją Rusiją ragina toliau žemomis kainomis tiekti naftą ir dujas Baltarusijos sovietinio stiliaus ekonomikai paremti. Bet Kremlius sumažino subsidijas energijos šaltiniams, tvirtindamas, kad Baltarusija turėtų sutikti su glaudesne ekonomine ir politine integracija, jei tori toliau gauti pigios naftos ir dujų.

Pasak A. Lukašenkos, jis tikisi penktadienį susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu naujam derybų ratui. V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas patvirtino, kad toks susitikimas planuojamas.

Abu lyderiai gruodį buvo susitikę dukart, bet neišsprendė nesutarimų, todėl Rusija metų pradžioje nutraukė naftos tiekimą į Baltarusiją.

Per Baltarusiją į Europą tiekiamos Rusijos naftos tranzitas tęsiamas nekliudomai, bet baltarusių naftos perdirbimo gamyklos veikia tik minimaliu pajėgumu. Praeityje Baltarusija uždirbdavo eksportuodama naftos produktus, pagamintus iš pigios rusiškos naftos.

A. Lukašenka ieško alternatyvių tiekimo šaltinių. Praėjusį mėnesį Baltarusija nupirko neperdirbtos naftos siuntą iš Norvegijos, o antradienį Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius nuvyko į Minską kalbėtis apie galimybes tiekti naftą.

Tuo pačiu Baltarusijos prezidentas gyrė praėjusio savaitgalio susitikimą su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo ir sakė, kad tai yra šiltesnių santykių su Vašingtonu ženklas.

„Rusija susirūpino, – lankydamasis vienoje gamykloje sakė A. Lukašenka. – Baltarusija sprendžia dėl savo užsienio politikos kaip suvereni ir nepriklausoma valstybė.“

M. Pompeo – pirmasis per 26 metus JAV valstybės sekretorius, apsilankęs Baltarusijoje – sakė, kad JAV galėtų patenkinti 100 proc. Baltarusijos naftos ir dujų poreikių. Jis pažymėjo, kad Vašingtonas nori padėti Baltarusijai išsaugoti savo suverenumą.

A. Lukašenka savo buvusią sovietinę respubliką tvirta ranka valdo jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus, demonstruodamas nedaug tolerancijos kitokiai nuomonei ir pratęsdamas savo valdymą balsavimais, kurių Vakarai nelaiko laisvais ir teisingais.

Pastaraisiais metais, kilus įtampai tarp Maskvos ir Minsko, A. Lukašenka vis labiau siekdavo bendrauti su Vakarais. Baltarusijai paleidus politinius kalinius JAV ir Europos Sąjunga panaikino kai kurias sankcijas šiai šaliai.

A. Lukašenka pykdavo dėl Kremliaus spaudimo ir sako, kad kai kurie Rusijos pareigūnai nori priversti Baltarusiją atsisakyti savo suvereniteto.

Rusija ir Baltarusija 1997 metais pasirašė susitarimą dėl sąjungos, kuriame numatomi glaudūs politiniai, ekonominiai ir kariniai ryšiai, bet vienos valstybės nesuformavo.

Daug kas Baltarusijoje baiminasi, jog du dešimtmečius valdžioje esantis V. Putinas galbūt siekia susijungimo su Baltarusija, kad galėtų imtis valdyti šią naują sąjunginę valstybę, kai 2024 metais pasibaigs jo dabartinė Rusijos prezidento kadencija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Rusija pradėjo sausumos puolimą Charkive