Nepale per gyventojų surašymą pirmą kartą bus suskaičiuoti ir LGBT atstovai

Nepale per būsimą gyventojų surašymą pirmą kartą bus suskaičiuoti ir LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų) bendruomenės nariai, kad būtų užtikrintas geresnis mažumoms numatytų darbo vietų paskirstymas valstybės institucijose ir švietimo įstaigose, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

 Nepale per būsimą gyventojų surašymą pirmą kartą bus suskaičiuoti ir LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų) bendruomenės nariai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Nepale per būsimą gyventojų surašymą pirmą kartą bus suskaičiuoti ir LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų) bendruomenės nariai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2020, 1:12 PM

Šios Himalajų valstybės LGBT bendruomenė seniai reikalavo, kad per gyventojų surašymus, vykdomus kas dešimt metų, būtų surašomi ir seksualinių mažumų atstovai.

Nepalo įstatymuose numatytos specialios kvotos mažumų atstovams darbovietėse, mokyklose ir kitose švietimo įstaigose. Įstatymai taip pat numato galimybę mažumų atstovams gauti pigesnes sveikatos priežiūros paslaugas. Tačiau LGBT bendruomenė tvirtina, kad nesant surašymo duomenų seksualinių mažumų atstovai negali gauti šių lengvatų.

Tikslus LGBT bendruomenės narių skaičius leistų nustatyti, kokia darbo vietų valstybės institucijose ir švietimo įstaigose kvotos dalis turėtų atitekti seksualinių mažumų atstovams.

Nepalo centrinio statistikos biuro atstovas nurodė, kad nacionalinis gyventojų surašymas vyks 2021 metų vasarą, tačiau kitą mėnesį keliuose pasirinktuose rajonuose bus atliktas bandomasis surašymas.

Piliečiai galės identifikuoti save kaip vyrą, moterį ar kitos lyties asmenį.

LGBT teisių aktyvistai sveikino šį vyriausybės žingsnį.

„Tai didžiulis žingsnis mūsų kampanijoje. Tai padės įtvirtinti mūsų, kaip mažumos grupės Nepale, identitetą“, – sakė lesbiečių teises ginančios nevyriausybinės organizacijos „Mitini Nepal“ atstovė Sarita K. C. ir pridūrė, kad duomenys padidins LGBT bendruomenės, vienijančios apie 900 tūkst. žmonių, matomumą.

Pastaraisiais metais seksualinių mažumų teisių padėtis Nepale pastebimai pagerėjo. 2015-aisiais priimta nauja Konstitucija draudžia bet kokios formos diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos. Šį draudimą 2008 metais paskelbė Aukščiausiasis Teismas. Pilietybės pažymėjimuose ir pasuose dabar galima pasirinkti kategoriją „ne vyras, ne moteris“.

Konstitucija ne tik draudžia bet kokios formos seksualinę diskriminaciją, bet ir numato specialias lengvatas mažumų grupėms, įskaitant tam tikrą darbo vietų skaičių valstybės institucijose ir švietimo įstaigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.