Rusija dėl žodžio „samdiniai“ blokavo JT rezoliucijos projektą Libijos klausimu

Rusija trečiadienį blokavo Jungtinių Tautų rezoliucijos projektą dėl Libijos, nes į dokumentą buvo įtrauktas žodis „samdiniai“, pranešė diplomatai.

 ​Rusija trečiadienį blokavo Jungtinių Tautų rezoliucijos projektą dėl Libijos, nes į dokumentą buvo įtrauktas žodis „samdiniai“, pranešė diplomatai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Rusija trečiadienį blokavo Jungtinių Tautų rezoliucijos projektą dėl Libijos, nes į dokumentą buvo įtrauktas žodis „samdiniai“, pranešė diplomatai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2020, 11:19 AM

Šis Rusijos žingsnis sukėlė rimtų abejonių, ar JT Saugumo Tarybai pavyks surengti balsavimą dėl šios rezoliucijos iki savaitės galo.

„Rezoliucijoje esama kelių skyrių, keliančių susirūpinimą“, – sakė Rusijos ambasadorius prie Jungtinių Tautų Vasilijus Nebenzia žurnalistams po Saugumo Tarybos susitikimo.

„Nusprendėme tęsti mūsų diskusijas“, – pridūrė jis.

Rusija jau nutraukė patvirtinimo procesą, kuris būtų atvėręs kelią ketvirtadienį arba penktadienį surengti balsavimą dėl šio dokumento.

Jungtinės Karalystės parengtame rezoliucijos projekte reiškiamas „susirūpinimas dėl augančio samdinių vaidmens Libijoje“. Maskva nori, kad žodis „samdiniai“ būtų pakeistas formuluote „užsienio kovotojai teroristai“.

Maskva kaltinama pasiuntusi į Libiją kelis tūkstančius privačios karinės bendrovės „Vagner“ samdinių padėti beveik visus šalies pietus ir rytus kontroliuojančio maršalo Khalifos Haftaro pajėgoms.

Libija nugrimzdo į chaosą po NATO remto 2011-ųjų sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Šalyje dėl valdžios varžosi dvi konkuruojančios administracijos: Kh. Haftaro Libijos nacionalinė armija (LNA) ir JT pripažįstama Nacionalinės santarvės vyriausybė (NSV).

Konfliktas suintensyvėjo pernai balandį, Kh. Haftarui pradėjus puolimą Tripoliui užimti.

„Derybos tęsiasi, – sakė JK ambasadorė prie JT Karen Pierce. – Norime kiek įmanoma didesnės vienybės dėl šio teksto.“

Pasak ambasadorės, surengti balsavimą kiek įmanoma greičiau paprašė JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas. Ji priminė, kad jau praėjo pustrečios savaitės nuo Berlyne sausio 19-ąją vykusios tarptautinės konferencijos Libijos klausimu.

Saugumo Tarybai pastaruosius dešimt mėnesių, kai Kh. Haftaro pajėgos bando užimti Tripolį, kur dirba NSV, nepavyksta priimti rezoliucijos dėl Libijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.