D. Trumpas skelbia apie suduotą smūgį – Jemene nukautas Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ vadas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį patvirtino, kad amerikiečių pajėgos Jemene nukovė Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) kovotojų vadą Qassimą al Rimi.

 Q. al Rimi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Q. al Rimi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Q. al Rimi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Q. al Rimi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-07 06:58, atnaujinta 2020-02-07 09:40

JAV „Jemene įvykdė kontrteroristinę operaciją, per kurią sėkmingai eliminuotas Qassimas al Rimi, Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) įkūrėjas ir lyderis“, sakė D. Trumpas Baltųjų rūmų pranešime.

AQAP sekmadienį prisiėmė atsakomybę už gruodžio mėnesį JAV karinėje jūrų bazėje įvykdytas šaudynes, kurių metu Saudo Arabijos karininkas nušovė tris jūrininkus.

Pranešimas pasirodė D. Trumpui giriant JAV ryžtą po džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) lyderio Abu Bakro al Baghdadi nužudymo pernai spalį ir įtakingo iraniečių generolo Qasemo Soleimani nužudymo trimis mėnesiais vėliau.

Vašingtonas AQAP laiko pavojingiausia pasaulinio džihadistų tinklo atšaka.

Ši sunitų ekstremistų grupė klestėjo per pilietinio karo tarp Saudo Arabijos remiamos Jemeno vyriausybės ir sostinę kontroliuojančių šiitų sukilėlių chaosą.

„Vadovaujant Rimi, AQAP vykdė didžiulį smurtą prieš civilius Jemene ir siekė vykdyti ir įkvėpti daugybę atakų prieš Jungtines Valstijas ir mūsų pajėgas“, – sakė D. Trumpas.

„Jo mirtis dar labiau sumenkina AQAP ir pasaulinį „al Qaeda“ judėjimą, ir priartina mus prie grėsmių, kurias šios grupuotės kelia mūsų nacionaliniam saugumui, eliminavimo“, – pridūrė jis.

„Eliminuoti teroristus“

D. Trumpas nepateikė jokių detalių apie operacijos aplinkybes ir laiką.

Tačiau ji buvo įvykdyta po Q. al Rimi pirmtako Nasiro al Wuhayshi nužudymo 2015 metų birželį per JAV dronų smūgių kampaniją Jemene.

2016-aisiais per drono smūgį šioje karo draskomoje šalyje taip pat buvo nukautas svarbus regione AQAP emyras Jalalas Belaidi pravarde Abu Hamza.

J. Belaidi buvo atsakingas už daugelį provincijų Jemene, po jo nužudymo nurodė JAV valstybės departamentas.

Departamentas siūlė 5 mln. dolerių (4,5 mln. eurų) atlygį už informaciją apie J. Belaidi, dėl jo įtariamo dalyvavimo rengiant bombų atakas prieš Vakarų diplomatinius pareigūnus ir objektus sostinėje Sanoje 2013 metais.

„Jungtinės Valstijos, mūsų interesai ir mūsų sąjungininkai dėl jo mirties yra saugesni“, – sakė D. Trumpas, komentuodamas operaciją prieš Q. al Rimi.

„Toliau saugosime Amerikos žmones susekdami ir eliminuodami teroristus, kurie siekia mums kenkti“, – pridūrė jis.

Per minėtą AQAP ataką Pensakolos karinio laivyno aviacijos stotyje buvo nušauti trys amerikiečių jūreiviai ir sužeisti dar aštuoni žmonės, įskaitant du į pranešimą sureagavusius šerifo padėjėjus, kol policija nušovė užpuoliką.

FTB nustatė, kad užpuolikas buvo 21 metų Mohammedas Alshamrani, Saudo Arabijos karališkųjų oro pajėgų leitenantas, kuris mokėsi Jungtinėse Valstijose.

Išvaryti Saudo Arabijos stažuotojai

Džihadistų tinklalapius stebinti organizacija SITE skelbė, kad prieš išpuolį M. Alshamrani tviteryje paskelbė trumpą manifestą, kuriame buvo rašoma: „Kovoju prieš blogį, o visa Amerika virto blogio valstybe.“

„Nekenčiu jūsų, nes kiekvieną dieną jūs remiate, finansuojate ir vykdote nusikaltimus ne tik prieš musulmonus, bet ir prieš žmoniją“, – rašė M. Alshamrani.

Tviterio paskyroje, kurioje buvo paskelbtas manifestas, taip pat buvo smerkiama JAV parama Izraeliui ir cituotas buvęs „al Qaeda“ lyderis Osama bin Ladenas.

Saudo Arabijos karalius Salmanas pasmerkė išpuolį Floridoje kaip „siaubingą nusikaltimą“.

Išpuolis sukėlė grėsmę programai, kuri yra labai svarbi JAV ir Saudo Arabijos santykiams ir yra susijusi su milijardų dolerių (eurų) vertės kariniais pardavimo Saudo Arabijai kontraktais.

Tarp 5 tūkst. užsienio kariškių, studijuojančių Jungtinėse Valstijose, yra maždaug 850 Saudo Arabijos piliečių.

Tačiau praėjusį mėnesį JAV teisingumo departamentas pareiškė, kad po išpuolio tyrimo išsiųs 21 Saudo Arabijos stažuotoją, o generalinis prokuroras Billas Barras pavadino išpuolį „teroro aktu“.

Generalinis prokuroras teigė, kad 21 M. Alshamrani kolega išsiunčiamas iš bazės aviacijos mokyklos po to, kai tyrimo metu buvo nustatyta, jog daugelis jų turėjo su džihadistais ir vaikų pornografija susijusios medžiagos.

Jis pridūrė, kad Saudo Arabijos vyriausybė teigė ketinanti peržiūrėti kiekvieno jų bylą pagal savo karinio teisingumo ir baudžiamąjį kodeksus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?