ES diplomatijos vadovas pakomentavo JAV savo kelionę į Iraną, Artimųjų Rytų taikos planą

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis penktadienį informavo JAV lyderius apie neseniai įvykusią savo kelionę į Iraną, skirtą įtampai mažinti, taip pat aptarė Baltųjų rūmų pasiūlytą Artimųjų Rytų taikos planą, kuriam jis yra išreiškęs nepritarimą.

​Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimondas Čiuplys, BNS

2020-02-07 22:34

Per pirmąją savo viešnagę Vašingtone nuo darbo naujose pareigose pradžios pernai gruodį J. Borrellis susitiko su valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo ir vėliau sakė, kad jiedu aptarė „daug klausimų“.

Paklaustas žurnalistų, ar kalbėjosi su M. Pompeo apie Iraną ir Artimuosius Rytus, J. Borrellis atsakė: „[Apie] viską.“

Anksčiau šią savaitę J. Borrellis apsilankė Teherane, kur susitiko su Irano prezidentu Hassanu Rouhani ir išreiškė viltį, jog įtampa regione sumažės, o 2015 metų istorinis galingųjų šalių susitarimas su šiitiška respublika, padėjęs smarkiai apriboti iraniečių branduolinę programą, bus išsaugotas.

Praeitą mėnesį buvo kilę nuogąstavimų, kad Vidurio Rytuose gali kilti didelis karas, Jungtinėms Valstijoms surengus Bagdade drono smūgį, per kurį žuvo Irano įtakingiausias generolas Qassemas Soleimani.

D. Trumpas 2018 metais išvedė Jungtines Valstijas iš branduolinės sutarties, suderėtos vadovaujant jo pirmtakui Barackui Obamai, ir sugrąžino Iranui griežtas sankcijas, pažadėjęs kovoti su šiitiško režimo įtaka Vidurio Rytuose.

J. Borrellis taip pat Vašingtone susitiks su D. Trumpo žentu ir patarėju Jaredu Kushneriu – praeitą savaitę Baltųjų rūmų pristatyto Artimųjų Rytų taikos plano pagrindiniu architektu, taip pat Kongreso aukščiausio rango demokrate, Atstovų Rūmų pirmininke Nancy Pelosi.

ES diplomatijos vadovas sukritikavo ilgai lauktą D. Trumpo iniciatyvą Artimųjų Rytų klausimu: pasak jo, izraeliečiai ir palestiniečiai turėtų tiesioginėmis derybomis sutarti dėl dviejų valstybių sprendinio, kurio pagrindu turėtų tapti sienos, egzistavusios iki 1967 metų Šešių dienų karo.

Naujasis JAV planas „atitolsta nuo šių tarptautiniu mastu sutartų parametrų“, sakom anksčiau šią savaitę paskelbtame J. Borrellio pareiškime.

J. Borrellis sakė, kad ES „ypač susirūpinusi“ Izraelio premjero Benjamino Netanyahuužmojais aneksuoti didelę dalį Vakarų kranto, įskaitant Jordano slėnį.

Daugelio nuomone, D. Trumpo planas uždega žalią šviesą šiai aneksijai, nes jame sakoma, kad dabartinės žydų nausėdijų teritorijos turi tapti Izraelio dalimi. Be to, šiuo planu siūloma būsimą Palestinos valstybę demilitarizuoti.

J. Borrellio kritika nuskambėjo Europos Sąjungai nesugebėjus parengti bendro pareiškimo, smerkiančio D. Trumpo planą, nes tam prieštaravo keletas Bendrijos narių, visų pirma – Vengrijos dešinioji vyriausybė.

Palestiniečių vadovybė nedelsdama atmetė D. Trumpo planą ir atsisakė derėtis su JAV prezidentu, laikydama jį šališku po virtinės proizraelietiškų žingsnių, įskaitant sprendimą pripažinti ginčijamą Jeruzalės miestą žydų valstybės nedaloma sostine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.