Nyderlandų eutanazijos klinika skelbia apie išaugusį gyvybės nutraukimo prašymų skaičių

Vienintelė eutanazijos klinika Nyderlanduose penktadienį pranešė, kad pernai gyvenimą norinčių baigti pacientų buvo 22 procentais daugiau nei 2018-aisiais.

​Vienintelė eutanazijos klinika Nyderlanduose penktadienį pranešė, kad pernai gyvenimą norinčių baigti pacientų buvo 22 procentais daugiau nei 2018-aisiais.<br>V. Balkūnas
​Vienintelė eutanazijos klinika Nyderlanduose penktadienį pranešė, kad pernai gyvenimą norinčių baigti pacientų buvo 22 procentais daugiau nei 2018-aisiais.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2020, 4:34 PM

Hagoje įsikūręs Eutanazijos ekspertizės centras, padedantis gydytojams nutraukti pacientų gyvybę, pranešė, kad pernai sulaukė 3 122 prašymų – „gerokai daugiau nei tikėtasi“.

Nyderlandai yra viena iš nedaugelio pasaulio valstybių, kur eutanazija yra įteisinta. Pagal Nyderlandų įstatymus, teisę į eutanaziją turi visi vyresni nei 12 metų asmenys, bet pirmiausia jų būklė turi būti įvertinta pagal tam tikrus griežtus kriterijus.

„Kiekvieną darbo dieną į mus kreipiasi po 13 žmonių, kurie sako: „Daugiau nebegaliu“. Poreikis yra didelis“, – kalbėjo klinikos vadovas Stevenas Pleiteris.

Pasak jo, 2017 ir 2018 metais prašymų skaičius buvo stabilus, bet pernai šoktelėjo. Priežasties vadovas nenurodė.

Pernai klinika patenkino maždaug 900 eutanazijos prašymų.

Tačiau padidėjusi eutanazijos paklausa kelia susirūpinimą, nes klinika jau dabar sunkiai susitvarko su esamu krūviu.

„Mes turime laisvų vietų visiems – gydytojams, psichiatrams ir slaugytojoms“, – sakė S. Pleiteris.

2018 metais Nyderlanduose buvo atlikta daugiau nei 6 tūkst. eutanazijos procedūrų, 727 iš jų padėjo atlikti Eutanazijos ekspertizės centras, rodo oficialūs duomenys.

Nyderlandai buvo pirmieji, įteisinę eutanaziją 2002 metais. Paciento gyvybė gali būti nutraukta tik griežtai įstatymo numatytais atvejais.

Vaikai iki 16 metų privalo turėti savo tėvų arba globėjų sutikimą, tėvai taip pat privalo dalyvauti priimant sprendimus dėl 16–17 metų paauglių. Nuo 18 metų Nyderlandų piliečiai gali savarankiškai prašyti eutanazijos.

Paciento gyvybę leidžiama nutraukti tik tuo atveju, jeigu jis patiria „nepakeliamas ir nesibaigiančias kančias“ ir jo prašymas mirti yra pateiktas „sąžiningai ir su giliu įsitikinimu“.

Pernai Nyderlandų teismas išteisino gydytoją, atlikusią eutanaziją demencija sergančiai pacientei. Tai buvo pirmoji tokio pobūdžio byla šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?