Lenkijoje surengta demonstracija už teismų reformą

Tūkstančiai lenkų šeštadienį Varšuvoje dalyvavo demonstracijoje, palaikydami valdžios siekį įgyvendinti teismų reformą, informuoja naujienų agentūra dpa.

​Tūkstančiai lenkų šeštadienį Varšuvoje dalyvavo demonstracijoje, palaikydami valdžios siekį įgyvendinti teismų reformą, informuoja naujienų agentūra dpa.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
​Tūkstančiai lenkų šeštadienį Varšuvoje dalyvavo demonstracijoje, palaikydami valdžios siekį įgyvendinti teismų reformą, informuoja naujienų agentūra dpa.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2020, 3:27 PM

Žmonės vidurdienį susirinko prie Lenkijos Konstitucinio tribunolo. Rankose jie laikė šalies vėliavas ir plakatus, kuriuose kritikuojami teisėjai ir pasisakoma už valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) reformas.

Demonstracijos organizatorius Adamas Borowskis, siejamas su dešiniųjų pažiūrų laikraščiu „Gazeta Polska“, renginio metu ragino žmones remti valdžią, kad būtų baigta teismų reforma. „Nė vieno žingsnio atgal, ponai! Nė vieno!“ – sakė jis.

A. Borowskis taip pat kritikavo teismų reformai nepritariančią Europos Sąjungą. Pakartodamas PiS argumentus, jis tikino, kad ES neturi teisės kištis į Lenkijos teisingumo sistemą, nes tai ne ES kompetencija.

„ES valdininkai piktnaudžiauja įstatymais. Mes čia susirinkome tam, kad apgintume savo suverenitetą“, – pabrėžė A. Borowskis.

Šeštadienį Vokietijos laikraštyje „Der Spiegel“ publikuotame interviu Vera Jourova, Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoja vertybėms ir skaidrumui, pareiškė, kad Lenkijos teismų reforma yra destruktyvi.

ES baiminasi, kad PiS įgyvendinami pokyčiai pažeis teismų nepriklausomumą ir pakenks tikrinimo bei kontrolės sistemai.

Tuo metu Lenkijos valdančioji partija PiS aiškina, kad teismus reformuoti būtina, nes jie yra korumpuoti ir tarnauja ne žmonėms, bet patys sau.

Tačiau politiniai oponentai mano, kad pokyčių imamasi ne tam, kad būtų išspręstos problemos teisingumo sistemoje, bet tam, kad PiS galėtų kontroliuoti teismus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.