Šveicarai pritarė diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos draudžiančiam įstatymui

Šveicarai sekmadienį pritarė įstatymui, kuris uždraus žmonių diskriminaciją dėl jų seksualinės orientacijos, nepaisydami populistinės dešiniojo sparno Šveicarijos liaudies partijos (SVP) prieštaravimo, rodo viešosios nuomonės tyrimų instituto „GFS Bern“ prognozė.

 Šveicarai sekmadienį balsuoja dėl įstatymo, kuris uždraustų žmonių diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos.  <br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
 Šveicarai sekmadienį balsuoja dėl įstatymo, kuris uždraustų žmonių diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos.  <br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2020, 1:16 PM, atnaujinta Feb 9, 2020, 2:49 PM

„GFS Bern“ skaičiavimais, už šį teisės aktą balsavo 62 proc. rinkėjų, o paklaida sudaro 3 procentus.

„Tai yra istorinė diena“, – šveicarų kanalui „RTS 1“ sakė reformą inicijavęs Šveicarijos socialdemokratų partijos įstatymų leidėjas Mathiasas Reynardas.

„Tai siunčia signalą, kuris yra nuostabus visiems ir kiekvienam, tapusiam diskriminacijos auka“, – teigė jis.

Šveicarijos parlamentas pritarė siūlymui praplėsti esamą teisės aktą, draudžiantį diskriminaciją etniniais ar religiniais pagrindais, uždraudžiant viešai menkinti, diskriminuoti ar kurstyti neapykantą prieš žmones dėl jų seksualinės orientacijos.

Tačiau oponentai, tvirtinantys, kad toks įstatymas pažeistų teisę į nuomonės laisvę, surinko pakankamai parašų, kad būtų sušauktas referendumas šiuo klausimu.

SVP narys Ericas Bertinatas, vietos įstatymų leidėjas Ženevoje, prieš balsavimą naujienų agentūrai AFP sakė, kad minimas įstatymas yra „LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų) planas lėtai judėti link tos pačios lyties asmenų santuokos ir pagalbinio apvaisinimo“ homoseksualų poroms įteisinimo.

Šveicarijos federalinei demokratų sąjungai (EDU), nedidelei partijai, besivadovaujančiai krikščioniškomis vertybėmis, vadovaujantis Marcas Fruehas paskelbus prognozę po balsavimo sakė: „Priimu pralaimėjimą.“

„Atidžiai stebėsime, kaip įstatymą įgyvendins teismai“, – pareiškė jis „RTS 1“.

Visos didžiosios Šveicarijos partijos, išskyrus didžiausią parlamentinę politinę jėgą SVP, minėtą teisės aktą palaiko.

Teisių gynėjas Jeanas-Pierre'as Sigristas, homoseksualių mokytojų asociacijos įkūrėjas, prieš referendumą sakė, kad naujasis įstatymas būtų galėjęs jį apginti nuo sumušimo Ženevoje prie vieno baro prieš keturis dešimtmečius.

„Ir galbūt iš manęs nebūtų juokęsi, kai kreipiausi į policiją“, – AFP sakė 71-erių vyras. Jis pridūrė besitikintis, kad naujoji reforma padės pasipriešinti vėl atsirandančiai netolerancijai prieš homoseksualius asmenis.

Šveicarijoje tokių referendumų vyksta kelis kartus per metus, ir rinkėjai gali tiesiogiai išsakyti savo nuomonę įvairiais teisėkūros klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.