Europos Parlamentas svarstys pirmąjį po „Brexit“ ES ilgalaikio finansavimo planą

Strasbūre pirmadienį prasideda Europos Parlamento plenarinė sesija, kurios pagrindinis darbotvarkės klausimas bus 2021–2027 Europos Sąjungos biudžetas, sakė ES asamblėjos atstovas spaudai Jaume Duchas Guillot.

 Strasbūre pirmadienį prasideda Europos Parlamento plenarinė sesija, kurios pagrindinis darbotvarkės klausimas bus 2021–2027 Europos Sąjungos biudžetas, sakė ES asamblėjos atstovas spaudai Jaume Duchas Guillot.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Strasbūre pirmadienį prasideda Europos Parlamento plenarinė sesija, kurios pagrindinis darbotvarkės klausimas bus 2021–2027 Europos Sąjungos biudžetas, sakė ES asamblėjos atstovas spaudai Jaume Duchas Guillot.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-02-10 13:21

„Tai plenarinė sesija, per kurią Europos Parlamentas turi pasirengti vasario 20 dieną vyksiančiam neeiliniam Europos Vadovų Tarybos susitikimui, sušauktam jos pirmininko Charles'o Michelio, kad būtų aptartos derybos dėl finansinių perspektyvų – ilgalaikio finansavimo plano“, – sakė J. D. Guillot, Briuselyje pristatydamas žurnalistams plenarinės sesijos darbotvarkę.

„Akivaizdu, kad tai svarbiausia tema ES piliečiams, nes kalbama apie tai, ką gali nuveikti Europos Sąjunga per ateinančius septynerius metus, su kokiomis realiomis galimybėmis, ir ko galbūt nepavyks užbaigti, išplėtoti, jeigu tam nebus pakankamai lėšų“, – kalbėjo jis.

Anot J. D. Guillot, dar ankstesnės sudėties Europos Parlamentas priėmė virtinę rezoliucijų, raginančių priimti „ambicingą ilgalaikio finansavimo planą, galintį patenkinti piliečių lūkesčius, susijusius su naujais iššūkiais“.

„Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen pasiūlytų programų įgyvendinimas negalimas be atitinkamo naujų prioritetų finansavimo“, – pabrėžė Europos Parlamento atstovas.

Jis pranešė, kad debatai vyks trečiadienį ir truks visą pusdienį.

Tarp svarbiausių darbotvarkės klausimų J. D. Guillot įvardijo būsimą naują Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės partnerystę. Jis priminė, jog tai bus pirmoji Europos Parlamento plenarinė sesija, kurioje nedalyvaus sausio 31-ąją Bendriją palikusios Jungtinės Karalystės deputatai.

J. D. Guillot sakė, kad europarlamentarai reikalaus, jog per derybas dėl būsimų ES santykių su JK būtų laikomasi tam tikrų principų. Jie pabrėš, kad „trečioji šalis negali turėti tokių pat teisių ir privilegijų, kaip Europos Sąjungos valstybė narė“, sakė J. D. Guillot.

Be to, rezoliucijoje, kurią ketinama priimti trečiadienį, raginama „gerbti bendrosios rinkos, muitų sąjungos vientisumą“ ir primenama apie „keturias ES laisves“ (laisvą žmonių, prekių, paslaugų ir kapitalo judėjimą), sakė ES asamblėjos atstovas.

J. D. Guillot tarp plenarinės sesijos darbotvarkės klausimų taip pat išskyrė trečiadienį numatytą balsavimą dėl ES ir Vietnamo susitarimo dėl laisvosios prekybos zonos ir investicijų apsaugos.

Per šią plenarinę sesiją į europarlamentarus pirmą kartą kaip Europos Centrinio Banko vadovė kreipsis Christine Lagarde. Manoma, kad antradienį numatytame kreipimesi ji daugiausiai dėmesio skirs „ekonomikos ekologizacijos“, finansinių technologijų, ekonomikos padėties euro zonoje ir „Brexito“ pasekmių temoms.

Trečiadienį europarlamentarai ketina priimti rezoliuciją, apibrėšiančią jų prioritetus, susijusius su ECB vaidmeniu perorientuojant ES ekonomiką į „žaliąjį pereinamąjį laikotarpį“.

Užsienio politikos srityje antradienį numatyti debatai su ES diplomatijos vadovu Josepu Borrelliu apie padėtį Sirijoje ir JAV prezidento Donaldo Trumpo pristatytą Artimųjų Rytų taikos planą. Darbotvarkėje taip pat numatyti klausimai dėl ES plėtros proceso gerinimo ir grėsmių teisinės valstybės principams Lenkijoje.

Į plenarinės sesijos darbotvarkę įtraukta virtinė žmogaus teisių klausimų. Moterų teisėms Bendrijoje ir pasaulyje skirti trys punktai. Numatyti debatai dėl kovos su antisemitizmu, rasizmu ir neapykanta Bendrijoje stiprinimo. Bus aptarta migrantų ir pabėgėlių teisių tema.

Europarlamentarai aptars klausimus, susijusius su vaikų fiziniu išnaudojimu Madagaskaro kasyklose ir jėgos panaudojimu prieš demonstrantus Gvinėjoje.

Taip pat numatyta aptarti Kiniją apėmusio „koronaviruso epidemijos žmogaus teisių aspektą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.