Idlibe per Sirijos režimo ataką žuvo penki turkų kariai

Šiaurės vakarinėje Sirijos Idlibo provincijoje pirmadienį nuo Damasko režimo artilerijos ugnies žuvo penki turkų kariai, informavo vietos žiniasklaida.

 Šiaurės vakarinėje Sirijos Idlibo provincijoje pirmadienį nuo Damasko režimo artilerijos ugnies žuvo penki turkų kariai, informavo vietos žiniasklaida.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės vakarinėje Sirijos Idlibo provincijoje pirmadienį nuo Damasko režimo artilerijos ugnies žuvo penki turkų kariai, informavo vietos žiniasklaida.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2020, 5:15 PM

Dar penki kariai buvo sužeisti per šią „intensyvią ataką, nukreiptą prieš mūsų elementus, kaip pastiprinimą nusiųstus į šį regioną su tikslu užkirsti kelią susirėmimams Idlibe, užtikrinti mūsų sienų saugumą ir sustabdyti migraciją bei žmogiškąją tragediją“, sakoma Gynybos ministerijos pareiškime.

Turkų pajėgos atsakė į puolimą, informavo Turkijos transliuotojas NTV, remdamasis Gynybos ministerija.

„Įvykiai atidžiai stebimi, imamasi būtinų priemonių“, – nurodė ministerija.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), kuri stebi Sirijos karą, paskelbė, kad režimo pajėgoms apšaudant Taftanazo oro uostą į šiaurę nuo Sarakibo miesto, žuvo ar buvo sužeista turkų karių.

Žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičių SOHR nepateikė.

Tai antras toks incidentas per pastarąją savaitę. Praėjusį pirmadienį per režimo vykdytą apšaudymą Idlibe žuvo aštuoni turkų kariai.

Naujausia ataka tikriausiai dar labiau padidins įtampą tarp Ankaros ir Damasko.

Turkijos lyderio Recepo Tayyipo Erdogano atstovas Fahrettinas Altunas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog „Turkija atsakė į ataką, kad sunaikintų visus priešo taikinius ir atkeršytų už mūsų kritusius karius“.

„Karo nusikaltėlis, kuris įsakė įvykdyti bjaurią šiandienos ataką, taikėsi į visą tarptautinę bendriją, ne vien į Turkiją“, – pridūrė atstovas.

R. T. Erdoganas ir jo gynybos ministras Hulusi Akaras po atakos iškart susitiko pasitarti, pranešė televizija NTV.

Ankaroje nuo šeštadienio yra Rusijos delegacija, kuri derasi dėl Idlibo. Kitas derybų ratas buvo numatytas pirmadienį.

Turkija ir Rusija glaudžiai bendradarbiavo dėl Sirijos, nors kare remia priešingas stovyklas. Anksčiau Ankara ir Maskva pasiekė susitarimą, kuris turėjo užkirsti kelią Sirijos vyriausybinių pajėgų puolimui Idlibe.

Pagal šį susitarimą Turkija Idlibe įsteigė 12 stebėjimo postų. Pastarosiomis dienomis Turkija sustiprino šias pozicijas nusiųsdama šarvuotų mašinų ir mažiausiai 350 transporto priemonių su komandosais.

Tačiau Maskvos remiamas Sirijos režimas daugiau kaip du mėnesius intensyvina puolimą prieš šį paskutinį didelį sukilėlių bastioną, kuriame yra maždaug 3 mln. žmonių.

Padėtis Idlibe ypač kelia nerimą Ankarai, nes šis regionas yra prie Turkijos sienos.

Jungtinės Tautos pirmadienį pranešė, kad nuo gruodžio Sirijos šiaurės vakaruose savo gyvenamąsias vietas turėjo palikti beveik 700 tūkst. žmonių. Daugelis jų buvo priversti bėgti Turkijos link, o Turkijoje jau ir taip yra daugiau nei 3,5 mln. sirų pabėgėlių.

Ankara nuogąstauja, kad nauja smurto banga gali išprovokuoti naują pabėgėlių srautą į Turkiją, kuris gali politiškai pakenkti R. T. Erdoganui, turkams šiuo metu patiriant ekonominius sunkumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.