Irano opozicijos veikėjui gresia mirties bausmė

Irano opozicijos veikėjui, kuris ilgą laiką gyveno tremtyje užsienyje, o pernai buvo suimtas, gresia mirties bausmė, pirmadienį, prasidėjus jo teismui, pranešė žiniasklaida.

41-erių Ruhollah Zamas stojo prieš teismą „už uždarų durų ir nedalyvaujant žiniasklaidai“.<br>„Scanpix“/„Reuters“ asociatyvi nuotr.
41-erių Ruhollah Zamas stojo prieš teismą „už uždarų durų ir nedalyvaujant žiniasklaidai“.<br>„Scanpix“/„Reuters“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2020, 9:05 PM

41-erių Ruhollah Zamas stojo prieš teismą „už uždarų durų ir nedalyvaujant žiniasklaidai“, pranešė naujienų agentūra „Fars“.

Irano revoliucinė gvardija apie R.Zamo areštą paskelbė pernai spalį.

Pasak Gvardijos, šis opozicijos veikėjas turėjo „kontrrevoliucinį“ kanalą susirašinėjimų platformoje „Telegram“, ir jam esą „vadovavo Prancūzijos žvalgybos tarnybos“.

Gvardija nenurodė, kur R.Zamas buvo sulaikytas.

Kaip skelbiama, R.Zamas gyveno tremtyje Paryžiuje ir turėjo kanalą „Amadnews“ platformoje „Telegram“.

Kai buvo sulaikytas, jis buvo kaltinamas vaidinant aktyvų vaidmenį 2017–2018 metų žiemos antivyriausybiniuose protestuose, kuriuos išprovokavo ekonominiai sunkumai.

„Telegram“ 2018 metais išjungė „Amadnews“, Iranui pareikalavus ištrinti šį kanalą dėl jame neva kurstomo „ginkluoto sukilimo“.

Per pirmadienio teismo posėdį prokurorai perskaitė R.Zamo kaltinamąjį aktą, kurį sudarė 15 kaltinimų, skelbia „Fars“, kuri yra artima ultrakonservatoriams.

Be kita ko, jis buvo įtariamas „įvykdęs nusikaltimų prieš šalies vidinį ir išorinį saugumą“ bei „šnipinėjęs Prancūzijos žvalgybos tarnybai“. Jis taip pat kaltinamas įžeidęs „Islamo šventumą“.

Už jam pareikštus kaltinimus gresia mirties bausmė.

Tuo metu Irano valstybinė televizija pranešė, kad pirmadienio vakarą planuoja parodyti „dokumentinį filmą“ apie R.Zamą.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ nekart yra raginusi Iraną liautis skelbus vaizdo įrašus su įtariamųjų „prisipažinimais“ ir sako, kad tai „pažeidžia atsakovų teises“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.