D. Trumpas susilaukė kritikos strėlių dėl kišimosi į Rogerio Stone'o bylą

Jungtinių Valstijų prezidentą Donaldą Trumpą užgriuvo nauji kaltinimai dėl piktnaudžiavimo valdžia, Teisingumo departamentui paprieštaravus savo prokurorų raginimui skirti griežtą laisvės atėmimo nuo septynerių iki devynerių metų bausmę respublikonų politiniam konsultantui Rogeriui Stone'ui.

 Jungtinių Valstijų prezidentą Donaldą Trumpą užgriuvo nauji kaltinimai dėl piktnaudžiavimo valdžia.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Jungtinių Valstijų prezidentą Donaldą Trumpą užgriuvo nauji kaltinimai dėl piktnaudžiavimo valdžia.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2020, 10:02 AM, atnaujinta Feb 12, 2020, 11:49 AM

Keturi R. Stone'o bylą tyrę prokurorai atsistatydino, kai Teisingumo departamentas rekomendavo jam skirti daugiau nei perpus švelnesnę bausmę nei siūlė prokurorai.

Teisingumo departamentas pasiūlė skirti R. Stone'ui švelnesnę bausmę D. Trumpui vėlai vakare socialiniame tinkle „Twitter“ piktai sukritikavus prokurorų rekomenduotą bausmę.

R. Stone'as, pernai lapkritį pripažintas kaltu dėl melavimo Kongresui ir bandymo paveikti liudytojus, yra ilgametis D. Trumpo bendražygis.

„Tai siaubinga ir labai nesąžininga situacija. Kita pusė įvykdė tikrų nusikaltimų ir jiems už tai – nieko. Negalima leisti įvykti tokiai teisingumo klaidai!“ – parašė D. Trumpas tviteryje.

Vėliau prezidentas paneigė kalbėjęs su Teisingumo departamentu apie R. Stone'o bylą ir dar kartą pasmerkė prokurorų pasiūlytą bausmę.

„Manau, rekomendacija [dėl bausmės] yra absurdiška“, – sakė jis žurnalistams.

Įtakingas Atstovų Rūmų demokratas Adamas Schiffas pareiškė, kad numanomas D. Trumpo įsikišimas kelia grėsmę teisės viršenybei.

„Tai būtų akivaizdus piktnaudžiavimas valdžia, jeigu prezidentas D. Trumpas iš tiesų įsikišo, kad būtų pakeistos Teisingumo departamento prokurorų rekomendacijos“, – sakė A. Schiffas, Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas, vadovavęs D. Trumpo apkaltos tyrimui.

„Tokie veiksmai pasiųstų aiškią žinią, kad prezidentas D. Trumpas gins tuos, kas meluoja Kongresui, siekdamas nuslėpti savo neteisėtą elgesį, o generalinis prokuroras jam talkins“, – sakė demokratas.

„Drastiška ir perteklinė bausmė“

R. Stone'as ne vieną dešimtmetį patarinėjo D. Trumpui politikos klausimais ir konsultavo jį per sėkmingą 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją. Pernai sausį jis buvo sulaikytas savo namuose Floridoje ir apkaltintas vykdant tyrimą dėl Rusijos kišimosi į rinkimus, kuriam vadovavo specialusis prokuroras Robertas Muelleris.

Kaltinimai R. Stone'ui susiję su jo 2017 metų liudijimu Atstovų Rūmų Žvalgybos komitetui, tyrusiam Kremliaus bandymus politiškai pakenkti D. Trumpo varžovei rinkimuose demokratei Hillary Clinton.

R. Stone'as buvo apkaltintas melavęs apie savo, kaip tarpininko tarp D. Trumpo ir „WikiLeaks“, vaidmenį. Vyriausybių paslaptis viešinantis tinklalapis paviešino tūkstančius elektroninių laiškų ir dokumentų, pavogtų iš H. Clinton rinkimų kampanijos serverių. „WikiLeaks“ šiuos dokumentus perdavė į serverius įsilaužusi Rusijos žvalgyba.

„Įrodymai šioje byloje parodys, kad Rogeris Stone'as melavo Atstovų Rūmų Žvalgybos komitetui, nes tiesa atrodė nekaip – tiek D. Trumpo kampanijos atžvilgiu, tiek paties D. Trumpo atžvilgiu“, – teismo proceso metu prisiekusiesiems sakė prokuroras Aaronas Zelinsky.

R. Stone'as pernai lapkritį buvo pripažintas kaltu dėl visų septynių jam pareikštų kaltinimų. Jis tapo šeštuoju D. Trumpo aplinkos žmogumi, pripažintu kaltu dėl kaltinimų, susijusių su R. Muellerio tyrimu.

Pirmadienį prokurorai rekomendavo jam skirti nuo 87 iki 108 mėnesių kalėjimo. Anot jų, R. Stone'as grasino vienam bylos liudytojui ir netiesiogiai grasino teisėjai, kai socialiniame tinkle „Instagram“ paviešino jos nuotrauką su taikiklio ženklu.

Jis taip pat ne kartą melavo teismui ir pažeidė draudimą skelbti su byla susijusią informaciją, sakė prokurorai.

Po naktinės D. Trumpo žinutės tviteryje vienas neįvardytas Teisingumo departamento aukšto rango pareigūnas antradienį anksti ryte žurnalistams sukritikavo prokurorų siūlomą bausmę.

„Departamentas mano, kad rekomendacija [dėl bausmės] yra drastiška, perteklinė ir neproporcinga R. Stone'o nusikaltimams“, – sakė pareigūnas.

Vėliau teismui buvo pateikta nauja prokurorų rekomendacija, kurioje rašoma, kad laisvės atėmimas nuo 37 iki 46 mėnesių būtų tinkamesnė bausmė, atsižvelgiant į teismų praktiką bylose dėl trukdymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.