Europiečių nerimas dėl „Brexit“ neslopsta – baiminasi, kad bus išvaryti iš šalies

Įvairių šalių gyventojai prabėgus „Brexit“ baiminasi, kad Jungtinės Karalystės apgyvendinimo sistema sukels nepaprastai daug problemų.

 Įvairių šalių gyventojai prabėgus „Brexit“ baiminasi, kad Jungtinės Karalystės apgyvendinimo sistema sukels nepaprastai daug problemų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Įvairių šalių gyventojai prabėgus „Brexit“ baiminasi, kad Jungtinės Karalystės apgyvendinimo sistema sukels nepaprastai daug problemų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Įvairių šalių gyventojai prabėgus „Brexit“ baiminasi, kad Jungtinės Karalystės apgyvendinimo sistema sukels nepaprastai daug problemų.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Įvairių šalių gyventojai prabėgus „Brexit“ baiminasi, kad Jungtinės Karalystės apgyvendinimo sistema sukels nepaprastai daug problemų.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Įvairių šalių gyventojai prabėgus „Brexit“ baiminasi, kad Jungtinės Karalystės apgyvendinimo sistema sukels nepaprastai daug problemų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Įvairių šalių gyventojai prabėgus „Brexit“ baiminasi, kad Jungtinės Karalystės apgyvendinimo sistema sukels nepaprastai daug problemų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 14, 2020, 7:25 AM, atnaujinta Feb 14, 2020, 7:26 AM

400 tūkst. gyventojų iš Europos ekonominės erdvės šalių ir Šveicarijos dar neužpildė prašymų, kurie leistų jiems įgyti nuolatinio gyventojo statusą Jungtinėje Karalystėje.

Galutinis terminas tai padaryti yra birželio 30 diena, 2021 metai.

Organizacijos, kurios padeda pažeidžiamoms asmenų grupėms, tokioms kaip senyvo amžiaus žmonės, nekvalifikuoti darbuotojai, vaikai ir benamiai, dažnai neturi prieigos prie elektroninės registracijos sistemos.

Net ir tarp tų, kurie jau gavo nuolatinio gyventojo statusą, atsiranda nemažai skepticizmo. Pasak jų, nėra pakankamai fizinių įrodymų, kurie paliudytų apie jų statusą, o prabėgus „Brexit“ procesams, situacija dar labiau gali komplikuotis.

Vidaus reikalų ministerija atmeta bet kokius nuogąstavimus ir šį mėnesį pranešė, kad daugiau nei 3 milijonai asmenų iš visos ES jau gavo nuolatinių gyventojų statusą.

„Mes suteikiame visą reikiamą informaciją ir pagalbą tiems, kuriems jos labiausiai reikia pildant dokumentus“, – kalbėjo Jungtinės Karalystės vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai.

Nerimas dėl elektroninės sistemos

„Brexit“ konsultantas Italijos bendruomenės nariams Dimitri Scarlato sako, kad sistema itin neparanki vyresnio amžiaus žmonėms: „Vienam iš mano klientų – 101 metai, o sistema jį užregistravo kaip vienerių metų kūdikį, nes vidaus reikalų ministerijos programėlė negali nuskenuoti pasus žmonių, kurių amžiuje yra daugiau nei du skaitmenys“.

Paskelbus apie šią klaidą, pareigūnai pranešė, kad sutvarkys šią situaciją, tačiau abu vyrai dar nesulaukė informacijos patikslinimo.

Net ir tie, kuriems pavyko sėkmingai prisiregistruoti, abejoja elektroninės sistemos tvarumu. Vidaus reikalų ministras Brandonas Lewisas anksčiau tikino, kad europiečiams suteikiamas elektroninio tipo statusas nebus pametamas, pavogtas ar kitaip modifikuotas.

Kampanijos grupės „The3million“ vadovė Maike Bohn, tikina, kad vidaus reikalų ministerijos darbuotojai turės galimybę pakeisti gyventojų statusą. Nerimo kelia ir galimos programišių atakos prieš šią elektroninę platformą.

Atvykėlė iš Olandijos Elly Wright, kuri Jungtinėje Karalystėje gyvena jau daugiau nei 52 metus pasakojo, kad sistemoje jos mergautinė pavardė buvo pakeista į jos sutuoktinio, be jos sutikimo.

„Jie nuolatos keičia informaciją be tavo žinios, todėl turi nuolat tikrinti informaciją. Kas žino, gal kada nors jie mano nuotrauką pakeis Theresos May atvaizdu?“, – retoriškai klausė moteris.

Žmonėms nepatinka ir tai, kad nėra jokio fizinio dokumento, kuris leistų greitai įrodyti apie savo statusą šalyje.

Kiekvieną kartą asmenims reikia prisijungti prie vidaus reikalų ministerijos puslapio ir atlikti kelerius veiksmus, kurie yra būtini, norint įrodyti savo svarbą Jungtinėje Karalystėje.

89 procentai respondentų, kurie atliko apklausą, parengtą „The3million“ kampanijos narių, išreiškė nepasitenkinimą šia sistema ir jaučiasi diskriminuojami.

1 iš 10 apklausoje dalyvavusių asmenų pranešė, kad jiems jau reikėjo pateikti įrodymą dėl nuolatinio gyventojo statuso, nors jo oficialiai pateikti neprašoma iki pat 2021 metų.

Jungtinės Karalystės vyriausybė šį mėnesį atmetė pasiūlymą suteikti įrodymus dėl gyvenamojo statuso dokumentų pavidalu.

Dingę prašymai

Kampanijos nariai nerimauja ir dėl prarastų, dingusių prašymų skaičiaus. Pabėgėlių ir migrantų vaikų konsorciumas, nevyriausybinių organizacijų grupė apskaičiavo, kad apie 445 tūkst. vaikų iš EEE sistemos ir Šveicarijos šalių dar nėra registruoti šioje sistemoje.

Vaikų tėvai tokiu atveju greičiausiai patys dar nėra užpildę registracijos formos arba pamiršo užregistruoti savo vaikus.

Organizacijos, tokios kaip „Coram“, kurios padeda užpildyti žmonėms registracijos dokumentus yra finansuojamos vidaus ministerijos lėšomis, pranešė, kad jos dirbs tik iki kovo 31 dienos, nes po to bus sustabdytas jų finansavimas.

Kampanijos „The3million“ nariai siekia, kad į Jungtinę Karalystę atvykę europiečiai įgytų statusą prieš paskelbtą terminą 2021 metais, kad būtų išvengta Windrusho skandalo 1973 metais, kurio epicentre atsidūrė britai, šalyje apsigyvenę anksčiau, o dokumentai jiems nebuvo išduoti.

Kuomet galutinis terminas baigsis 2021 metais, nebus jokio deramo būdo sužinoti, kiek asmenų gyvena Jungtinėje Karalystėje nelegaliai ir kiek jų gresia deportacija.

Šalies vidaus reikalų ministras B. Lewisas spalio mėnesį kalbėjo, kad dokumentų nesusitvarkiusiems asmenims grės deportaciją, nors jau šių metų pradžioje jo tonas kardinaliai pasikeitė, o pats ministras teigė, kad tokių veiksmų imtis neplanuoja.

Parengta pagal POLITICO inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.