Turkijos prezidentūra: R. T. Erdoganas, D. Trumpas aptarė, kaip užbaigti krizę

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir JAV vadovas Donaldas Trumpas šeštadienį aptarė, kaip užbaigti krizę Idlibe ir pasmerkė Damasko režimo atakas šioje Sirijos provincijoje, pranešė Turkijos prezidentūra.

R. T. Erdoganas pagrasino pulti Damaską, jei režimo pajėgos neatsitrauks už Sočio susitarimo nustatytų ribų.<br> AP/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas pagrasino pulti Damaską, jei režimo pajėgos neatsitrauks už Sočio susitarimo nustatytų ribų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2020, 8:06 PM

„Pabrėždami, kad pastarieji režimo išpuoliai yra nepriimtini, (Turkijos) prezidentas ir D. Trumpas pasikeitė nuomonėmis, kaip būtų galima nedelsiant nutraukti Idlibo krizę“, – teigiama prezidentūros pranešime, paskelbtame po abiejų šalių lyderių pokalbio telefonu.

Padėtis Sirijoje tapo dar labiau įtempta, kai Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgos, palaikomos rusų aviacijos, suintensyvino puolimą Idlibe – paskutiniame sukilėlių kontroliuojame anklave Sirijoje.

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo gruodžio iš šio regiono pabėgo 800 tūkst. žmonių.

Šį mėnesį per Sirijos režimo pajėgų apšaudymus Idlibo provincijoje žuvus 14 turkų, komplikavosi Ankaros santykiai su Rusija – B. al Assado sąjungininke.

Pagal 2018 metais Sočyje Maskvos ir Ankaros pasiektą susitarimą Turkija Idlibo provincijoje turi 12 stebėjimo postų.

R. T. Erdoganas pagrasino pulti Damaską, jei režimo pajėgos neatsitrauks už Sočio susitarimo nustatytų ribų.

Turkijos ir JAV santykiai yra įtempti dėl daugelio klausimų, tarp jų ir Sirijos, bet panašu, kad amerikiečiai bando pasinaudoti Ankaros ir Maskvos santykiuose dėl Idlibo kilusia įtampa.

JAV specialusis pasiuntinys Sirijoje Jamesas Jeffreyv anksčiau šią savaitę lankėsi Ankaroje ir išreiškė Vašingtono paramą „teisėtiems“ Ankaros interesams Sirijoje ir Idlibe.

Vis dėlto Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu šeštadienį pareiškė, kad Ankaros ir Maskvos nesutarimai dėl Sirijos „neturėtų paveikti“ santykių su Rusija.

„Situacija Idlibe neturės įtakos susitarimui dėl S-400“, – sakė jis.

NATO narė Turkija įsigijo rusiškų oro gynybos sistemų S-400 nepaisydama Jungtinių Valstijų nepritarimo. Vašingtonas dėl šio susitarimo yra pagrasinęs Ankarai sankcijomis.

Pasak Turkijos prezidentūros, R. T. Erdoganas ir D. Trumpas telefonu taip pat aptarė situaciją karo nusiaubtoje Libijoje ir „pabrėžė taikos ir stabilumo atkūrimo svarbą“.

Šalių lyderiai taip pat susitarė atnaujinti derybas siekiant padidinti dvišalę prekybą iki 100 milijardų JAV dolerių (92 mlrd. eurų) per metus, sakoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.