JT: nuo gruodžio dėl kovų Sirijos šiaurės vakaruose namus paliko 900 tūkst. žmonių

Dėl Rusijos remiamo Damasko režimo puolimo Sirijos šiaurės vakaruose nuo gruodžio pradžios savo namus turėjo palikti 900 tūkst. žmonių, o kūdikiai miršta nuo šalčio, nes pagalbos stovyklose nebėra vietų, pirmadienį paskelbė Jungtinės Tautos.

JT: nuo gruodžio dėl kovų Sirijos šiaurės vakaruose namus paliko 900 tūkst. žmonių.<br>AP/Scanpix nuotr.
JT: nuo gruodžio dėl kovų Sirijos šiaurės vakaruose namus paliko 900 tūkst. žmonių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-02-17 22:49

Paskelbtas skaičius yra 100 tūkst. didesnis už anksčiau JT užfiksuotą skaičių.

„Krizė Sirijos šiaurės vakaruose pasiekė siaubingą naują lygmenį“, – sakė JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams Markas Lowcockas.

Pasak jo, didžioji dauguma savo namus palikusių žmonių yra moterys ir vaikai. „[Jie] traumuoti ir yra priversti miegoti lauke šaltyje, nes stovyklos pilnos. Motinos degina plastiką, kad vaikai nesušaltų. Kūdikiai ir maži vaikai miršta nuo šalčio“, – sakė M. Lowcockas.

Idlibo regione, įskaitant kai kurias kaimyninės Alepo provincijos dalis, yra maždaug 3 mln. žmonių, kurių pusė jau anksčiau buvo priversti palikti namus kitose šalies vietose.

Praėjusių metų pabaigoje pradėtas puolimas išprovokavo didžiausią pavienį žmonių išstūmimą nuo konflikto pradžios 2011 metais. Karas, kilęs po brutalaus demonstracijų už režimo pakeitimą slopinimo, jau nusinešė daugiau kaip 380 tūkst. gyvybių.

M. Lowcockas pirmadienį perspėjo, kad smurtas Sirijos šiaurės vakaruose vykdomas nesirenkant taikinių.

„Taikytasi į sveikatos apsaugos įstaigas, mokyklas, gyvenamuosius rajonus, mečetes ir turgus. Mokyklų darbas sustabdytas, daug sveikatos įstaigų uždaryta. Iškilusi rimta ligų protrūkių rizika. Pagrindinė infrastruktūra byra“, – sakoma jo pareiškime.

„Dabar gauname pranešimų, kad smogiama perkeltų asmenų gyvenvietėms, žūva ir sužeidžiami žmonės, jie vėl verčiami trauktis“, – nurodė M. Lowcockas.

Pasak jo, didelė nuo Turkijos sienos vykdoma pagalbos operacija yra „triuškinama“. 

„Įranga ir objektai, kuriais naudojasi pagalbos darbuotojai, gadinami. Patys humanitarinės pagalbos darbuotojai verčiami bėgti ir žudomi“, – pažymėjo jis.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį paragino Rusiją neberemti Sirijos režimo „žiaurumų“ Idlibo regione, pranešė Baltieji rūmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.