Vokietijos Tiuringijos žemė po skandalo dėl kraštutinių dešiniųjų planuoja naujus rinkimus

Rytinė Vokietijos Tiuringijos žemė planuoja pavasarį surengti naujus rinkimus, po pagrindinės srovės partijų numanomo bendradarbiavimo su kraštutiniais dešiniaisiais kilus nacionaliniam skandalui, privertusiam atsistatydinti kanclerės Angelos Merkel pasirinktą politinę įpėdinę.

 Rytinė Vokietijos Tiuringijos žemė planuoja pavasarį surengti naujus rinkimus, po pagrindinės srovės partijų numanomo bendradarbiavimo su kraštutiniais dešiniaisiais kilus nacionaliniam skandalui, privertusiam atsistatydinti kanclerės Angelos Merkel pasirinktą politinę įpėdinę.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Rytinė Vokietijos Tiuringijos žemė planuoja pavasarį surengti naujus rinkimus, po pagrindinės srovės partijų numanomo bendradarbiavimo su kraštutiniais dešiniaisiais kilus nacionaliniam skandalui, privertusiam atsistatydinti kanclerės Angelos Merkel pasirinktą politinę įpėdinę.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2020, 3:24 PM

Kilus visuomenės pasipiktinimui dėl vieno liberalaus politiko išrinkimo žemės premjeru bendromis centro ir kraštutinės dešinės jėgomis jau nulėkė kelios politinės galvos, o Tiuringija liko be vadovybės.

Tačiau pirmadienį vakare įvairioms politinio spektro dalims atstovaujančios partijos pasiekė kompromisą dėl technokratų vyriausybės, kuri dirbs ateinančias 70 dienų iki naujų rinkimų, pranešė Vokietijos žiniasklaida.

Vasario 5 dieną žemės parlamentarai iš A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) drauge su kraštutinių dešiniųjų antiimigracinės „Alternatyvos Vokietijai“ (AfD) atstovais Tiuringijos premjeru išrinko liberalų politiką Thomas Kemmerichą.

Kilus didžiuliam pasipiktinimui Th. Kemmerichas greitai atsistatydino.

Šį mėnesį tūkstančiai žmonių buvo išėję į gatves protestuoti dėl to balsavimo, kuriuo buvo pažeistas centro partijų tabu, draudžiantis priimti kraštutinių dešiniųjų pagalbą.

Skandalas privertė atsistatydinti CDU lyderę ir A. Merkel pasirinktą politinę įpėdinę Annegret Kramp-Karrenbauer ir išprovokavo naujas varžybas dėl to, kad pakeis A. Merkel kanclerės poste.

Naujai Tiuringijos kompromisinei vyriausybei vadovaus CDU politikė Christine Lieberknecht, kurią netikėtai pasiūlė per vasario 5-osios balsavimą nušalintas žemės vyriausybės vadovas Bodo Ramelowas iš „Kairės“ partijos.

61 metų Ch. Lieberknecht Tiuringijos premjerė buvo 2009–2014 metais, kai vadovavo centristų koalicijai su socialdemokratų SPD.

Vėliau ji dėl šio posto pralaimėjo B. Ramelowui, kuris vadovavo kraštutinių kairiųjų, SPD ir Žaliųjų partijos koalicijai, o pernai spalį per rinkimus prarado daugumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?