Į kovą su teroristais mes civilius: dalins ginklus, mokys kautis

Burkina Faso vyriausybė jau kuris laikas nesėkmingai bando susidoroti su vis dažnėjančiomis islamistų grupuočių atakomis, kurios šiurpina regioną. Valdžia yra pasiryžusi civiliams išdalyti ginklus.

 Apsisaugoti nuo teroristų išpuolių bus pasitelkti net civiliai – Burkina Faso vyriausybė paskelbė įstatymą, pagal kurį ruošiasi juos apginkluoti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Apsisaugoti nuo teroristų išpuolių bus pasitelkti net civiliai – Burkina Faso vyriausybė paskelbė įstatymą, pagal kurį ruošiasi juos apginkluoti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2020, 5:26 PM

Valstybės Vakarų Afrikoje valdžia patiria didžiulį spaudimą ir ruošiasi patiems netikėčiausiems sprendimams, kad sustabdytų nekaltų žmonių kraujo praliejimą.

Vien sausio mėnesį per 4 atakas buvo nužudyta 60 gyventojų, o praėjusį sekmadienį – dar 20 asmenų.

Burkina Faso parlamento nariai vienbalsiai nusprendė, jog apginkluos civilius, kad jie galėtų apsiginti nuo pražūtingų islamistų atakų.

Su „Al Qaeda“ ir „Islamo valstybės“ (IV) teroristinėmis grupuotėmis siejami būriai pastaraisiais metais itin dažnai puola niekuo dėtus Burkina Faso gyventojus.

Dėl šių atakų pusę milijono šalies gyventojų buvo priversti bėgti iš savo namų. Tačiau įstatymo kritikai abejoja, kad taikių asmenų apginklavimas padės numalšinti smurtą.

Situacija tampa nevaldoma

Įstatyme pažymima, kad kariuomenės pajėgumai labai menki: trūksta tiek karių, tiek adekvataus pasirengimo, kad būtų galima stoti į kovą su teroristiniais būriais.

„Šių grėsmių akivaizdoje gyventojai pareiškė norą ginti savo kraštą nuo įsibrovėlių“, – rašoma įstatyme.

Bet valdžia tikina, jog tai neįrodo, kad kariuomenė silpna. Susisiekimo ministras Remi Dandjinou kaip pavyzdį pateikė Prancūzijos pasipriešinimą Vokietijai Antrojo pasaulinio karo metais.

Baiminamasi, kad naujasis įstatymas gali įžiebti ir etninius konfliktus tarp vietos medžiotojų ir ūkininkų bendruomenių.

„Burkina Faso saugumo pajėgos pačios yra kaltinamos smurtu prieš taikius piliečius. Ginklų išdalijimas civiliams gali tapti problemiškas ir lemti naujus neramumus“, – teigė „Human Rights Watch“ organizacijos narė Corinne Dufka.

Tačiau Burkina Faso vyriausybė neigia bet kokius nuogąstavimus apie vidinius smurto protrūkius šalyje, kuriai nuolat grasina teroristai.

Apginkluoti žada visus

Pagal dabartinę tvarką, bet kuris 18 metų sulaukęs šalies gyventojas gali savanoriškai prisijungti prie formuojamų apsaugos būrių ir gauti ginklą.

Tiesa, tam tikrų apribojimų kandidatams yra: asmuo negali atstovauti jokiai partijai ar politiniam judėjimui.

Įstatymo tekste taip pat teigiama, kad savanoriai turi būti patriotiški ir lojalūs, taip pat nebijoti dėl savo valstybės paaukoti net gyvybę.

Burkina Faso gynybos ministras Cheriffas Sy patikino, kad naujų būrių nariai nebus naudojami kaip „patrankų mėsa“ ir siunčiami tiesiai į mirtį.

Kareivių atranka turės rūpintis vietos kaimų lyderiai. Apie procesą jie praneš kariuomenės vadams.

Savanorių pajėgos nebus klasifikuojamos kaip savigynos būriai, kurie dažnai šalyje vertinami kaip linčiuotojai.

Burkina Fase, kaip ir Malyje ar Nigerijoje, civiliai apsiginkluodavo norėdami apsaugoti savo namus ir turtą, tačiau neretai praliedavo visiškai nekaltų asmenų kraują.

Baiminasi ir to, jog trečdalį Burkina Faso teritorijos užvaldę teroristai perims ginklų kontrolę, kad sukeltų dar didesnių nemalonumų.

Burkina Faso šiaurės ir šiaurės rytų teritorijos šalia sienos su Maliu ir Nigeriu yra labiausiai pažeidžiamos, ten įvyksta daugiausia teroristinių išpuolių, tačiau daugėja atakų ir šalies pietuose.

Padės vietos pajėgoms

Neaišku, kada prasidės karių atrankos procesas ir ar atsiras daug entuziastų, kurie norės ginti savo tėvynę.

Planuojama, kad kiekvienas kaimas ar apylinkė turės deleguoti bent po 10 savanorių, kurie 14 dienų treniruosis ir ruošis krašto gynybai.

Savanoriai bet kuriuo paros metu atliks stebėjimą kaimuose ar apylinkėse, taip padėdami vietos policijai ir kariuomenei.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.