Italijoje – šeštoji koronaviruso auka

Italija pirmadienį pranešė apie šeštą mirties nuo naujojo koronaviruso atvejį, dar labiau išaugus šia mirtinai pavojinga liga užsikrėtusių žmonių skaičiui ir pareigūnams paraginus visuomenę laikytis rimties.

Italija pirmadienį pranešė, kad koronavirusas šalyje pasiglemžė jau 5 žmonių gyvybes. <br>AP/Scanpix nuotr.
Italija pirmadienį pranešė, kad koronavirusas šalyje pasiglemžė jau 5 žmonių gyvybes. <br>AP/Scanpix nuotr.
Italija pirmadienį pranešė, kad koronavirusas šalyje pasiglemžė jau 5 žmonių gyvybes. <br>SIPA/Scanpix nuotr.
Italija pirmadienį pranešė, kad koronavirusas šalyje pasiglemžė jau 5 žmonių gyvybes. <br>SIPA/Scanpix nuotr.
Italija pirmadienį pranešė, kad koronavirusas šalyje pasiglemžė jau 5 žmonių gyvybes. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Italija pirmadienį pranešė, kad koronavirusas šalyje pasiglemžė jau 5 žmonių gyvybes. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Italija pirmadienį pranešė, kad koronavirusas šalyje pasiglemžė jau 5 žmonių gyvybes. <br>SIPA/Scanpix nuotr.
Italija pirmadienį pranešė, kad koronavirusas šalyje pasiglemžė jau 5 žmonių gyvybes. <br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 24, 2020, 10:41 AM, atnaujinta Feb 24, 2020, 8:46 PM

Miręs 88 metų vyras yra jau ketvirta auka šiauriniame Lombardijos regione, kur kaimuose buvo paskelbtas karantinas ir buvo imtasi atsargos priemonių infekcijos plitimui sustabdyti. Dar vienas žmogus mirė Veneto regione.

Ministras pirmininkas Giuseppe Conte perspėjo, kad gyventojams galbūt teks nepalikti savo namų kelias savaites, kol praeis viruso keliamas pavojus.

Šalies civilinės gynybos tarnybos vadovas Angelo Borrelli savo ruožtu sakė, kad Italijoje užkratas diagnozuotas 219 žmonių. Tai didžiausias patvirtintų atvejų skaičius Europoje.

Pirmadienį Mauricijuje buvo sulaikytas iš Romos atskridęs oro bendrovės „Alitalia“ lėktuvas: 40 žmonių iš Lombardijos ir Veneto buvo pasakyta, kad jie negali išsilaipinti, nebent sutiktų laikytis karantino.

„Alitalia“ pranešė besiruošianti nedelsiant juos grąžinti namo, nors nė vienas iš keleivių neturi jokių viruso simptomų.

Karantinas šiuo metu taikomas 11 Italijos miestelių: 10 Lombardijoje ir viename kaimyniniame Veneto regione. Maždaug 50 tūkst. jų gyventojų draudžiama išvykti.

Abiejų regionų valdžia liepė uždaryti tokias įstaigas kaip barai, restoranai, kino teatrai ir naktiniai klubai.

Dėl viruso plitimo Italijoje buvo sutrikdyti kai kurie svarbūs renginiai, įskaitant Milano mados savaitę ir Venecijos karnavalą, o lygos „Serie A“ futbolo varžybos buvo atidėtos. Taip pat teko atšaukti spektaklius garsiajame Milano operos teatre „La Scala“.

Paveiktuose regionuose buvo atšauktos mišios bažnyčiose, o dalyvauti mirusiųjų laidotuvėse buvo leista tik jų artimiausiems giminaičiams.

„Liaukitės paniškai pirkę“

Dauguma Italijos atvejų užregistruota Lombardijoje – klestinčiame regione šalies šiaurėje. Juos galima susieti su 38 metų vyru, kurį pareigūnai vadina „pirmuoju pacientu“.

Italų tyrėjai minučių tikslumu bando atsekti šio vyro judėjimą pastarąsias kelias savaites: kur jis miegojo, valgė, vaikščiojo. Taip bandoma nustatyti visus žmones, galėjusius turėti kontaktų su juo.

„Pas mus susiklostė nepalankiausia įmanoma padėtis – epidemijos protrūkis ligoninėje“, – dienraščiui „Corriere della Sera“ sakė užkrečiamųjų ligų specialistas Massimo Galli.

„Deja, tokiais atvejais ligoninė gali tapti bauginama užkrato gausintoja“, – pridūrė jis.

Minėtas 38 metų vyras nesilankė Kinijoje, jį gydę medikai nesiėmė reikiamų atsargumo priemonių.

Vyro, kaip manyta, užkrėtusio jį virusu, kai sugrįžo iš Šanchajaus, organizme užkrato pėdsakų nebuvo rasta.

„Vis dar nežinome, kas koronavirusą atnešė į Kodonją“, – sakė M. Galli, turėdamas omenyje protrūkio židiniu tapusį miestą.

A. Fontana ragino gyventojus išlaikyti ramybę ir liautis paniškai pirkus.

„Pulti kaupti maisto atsargas nėra prasmės, – sakė jis. – Atsargų yra pakankamai.“

Mokyklos prevenciškai buvo uždarytos Lombardijoje, Venete, Pjemonete, Emilijoje-Romanijoje ir Friulyje-Venecijoje Džulijoje.

Lombardija ribojasi su Prancūzija, o kiti paveikti regionai taip pat ribojasi su Šveicarija ir Austrija.

Prancūzija pareiškė, kad nėra būtinybės uždaryti sienas dėl viruso protrūkio Italijoje.

Prancūzijoje kelioms valandoms buvo įstrigę iš Italijos atvykusio autobuso keleiviai

Iš Milano Italijoje į Lioną Prancūzijoje atvykusio autobuso keleiviams pirmadienį kelias valandas buvo neleista iš jo išlipti, nes dėl koronavirusą primenančių simptomų buvo hospitalizuotas jų vairuotojas, informavo saugumo šaltiniai.

Pareigūnai buvo aptvėrę teritoriją Perašo stotyje, kur stovėjo tas autobusas, ir nurodė keleiviams likti transporto priemonėje, kol bus patikrinta jų sveikata, nurodė Liono regiono viešojo saugumo departamento atstovė.

Naujienų portalas „LyonMag“ skelbė, kad italas autobuso vairuotojas dėl smarkaus kosulio buvo nuvežtas į ligoninę tyrimams.

„Autobusas tikrinamas. Mūsų komandos yra įvykio vietoje, vyksta vertinimas“, – regiono sveikatos agentūros atstovė sakė naujienų agentūrai AFP.

Pigių kelionių bendrovė „FlixBus“ pranešė, kad, prieš atvykdamas į Lioną, į Klermoną-Feraną važiavęs autobusas buvo sustojęs Turine Italijoje ir Grenoblyje Prancūzijoje.

Tame autobuse buvusi pora AFP pasakojo, kad jiems nebuvo leista išlipti daugiau nei dvi valandas, kol jų nepatikrino gydytojai. Jie sakė sužinoję, kad su jais bus susisiekta, jei autobuso vairuotojui bus diagnozuotas koronavirusas.

Maždaug 13 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku visi keleiviai buvo išleisti iš autobuso. Jie dėvėjo medicinines kaukes, iš Liono pranešė vienas AFP reporteris.

Milanas yra Italijos Lombardijos regiono sostinė. Šis regionas tapo didžiausiu koronaviruso protrūkio epicentru Europoje. Visame pasaulyje koronavirusas COVID-19 jau pareikalavo apie 2,6 tūkst. gyvybių.

Italijoje nuo šios ligos mirė penki žmonės, o keliolika Lombardijos miestelių buvo izoliuoti.

Dėl plintančio viruso nerimas buvo kilęs ir vienoje Paryžiaus policijos nuovadoje, kur sunegalavus vienai kinei kelias valandas į pastatą nebuvo įleidžiami žmonės.

Policijos šaltinis AFP sakė, kad nuovada vėl buvo atidaryta, kai buvo patvirtinta, kad ta moteris neserga COVID-19.

Prancūzijoje nuo viruso mirė vienas žmogus – pagyvenęs kinų turistas. 11 žmonių dėl ligos buvo hospitalizuoti, 10 iš jų pasveiko.

Irake pirmąkart diagnozuota naujojo koronaviruso infekcija

Irakas pirmadienį patvirtino pirmąjį šalyje užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejį, pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Pranešime sakoma, kad virusu COVID-19 užsikrėtė senyvas Irano pilietis, gyvenantis pietiniame Nadžafo mieste ir lankantis vieną vietos religinę seminariją.

Keliomis dienomis anksčiau Irakas paskelbė stabdantis susisiekimą su Iranu, pranešusiame apie mažiausiai 12 koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirtį. Šioje šalyje iki pirmadienio buvo patvirtintas 61 užsikrėtimo COVID-19 atvejis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.