Vizitas tik parodomasis: kokių siekių turi D. Trumpas ir N. Modi?

Donaldas Trumpas tokia publika negali pasigirti jokioje JAV valstijoje, nesvarbu, joje karaliauja demokratai ar respublikonai. JAV prezidento vizitas Indijoje abiejų šalių lyderiams – proga pasiekti asmeninių tikslų.

JAV pirmoji pora Indijoje spėjo aplankyti ir amžinos meilės simbolį – Tadž Mahalo monumentą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
JAV pirmoji pora Indijoje spėjo aplankyti ir amžinos meilės simbolį – Tadž Mahalo monumentą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
JAV pirmoji pora Indijoje spėjo aplankyti ir amžinos meilės simbolį – Tadž Mahalo monumentą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
JAV pirmoji pora Indijoje spėjo aplankyti ir amžinos meilės simbolį – Tadž Mahalo monumentą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-25 16:51

JAV prezidento D.Trumpo vizitas Indijoje labiau priminė šou nei dviejų didžiausių pasaulyje demokratijų lyderių susitikimą.

Dar prieš atvykstant į Indiją, D.Trumpas pareiškė, kad 69-erių Indijos premjero Narendra Modi gimtinėje Ahmadabade jį pasitiks 7–10 mln. indų minia.

Tiesa, šie skaičiai šiek tiek perdėti. Pačiame Ahmadabade yra beveik 8 mln. gyventojų, o kriketo stadione, kuriame buvo suplanuotas pirmasis viešas JAV prezidento pasirodymas, telpa 110 tūkst. žmonių.

73-ejų D.Trumpas siekia kur kas glaudesnių santykių su Indija, kad atsvertų pasaulyje vis didėjančią Kinijos įtaką, tad šio vizito reikšmė yra istorinė.

Paralelės tarp šalių

N.Modi D.Trumpą stadione pasitiko tradiciniu indų pasisveikinimu „namaste“, o šimtatūkstantinė minia ilgai skandavo premjero vardą.

„Šiandien šiuo vizitu yra kuriama istorija. Sveikiname atvykus į didžiausią pasaulyje demokratiją! Indijos ir JAV santykiai nėra tiktai dar viena eilinė partnerystė“, – stadione kalbėjo N.Modi.

Savo kalboje Indijos premjeras brėžė paraleles tarp šalių ir tvirtino, kad tiek amerikiečiai, tiek indai dalijasi tomis pat vertybėmis ir idealais.

Ant scenos D.Trumpas užlipo skambant Eltono Johno muzikai. JAV lyderis negailėjo pagyrų Indijai ir jos valdžiai.

„Amerika myli Indiją, Amerika gerbia Indiją ir Amerika visada bus lojali jūsų draugė. Man yra garbė čia su jumis būti“, – kalbėjo D.Trumpas.

Įdėmiau vizitu domėjęsi žmonės pastebėjo, kad JAV prezidentui savo kalbos metu sunkiai sekėsi ištarti kai kuriuos indiškus žodžius.

Klaidų jis pridarė tardamas Ahmadabado miesto pavadinimą, indų filosofo Swami Vivekanandos pavardę, o indiškas vedas pavadino vestomis.

Bet dviejų lyderių kalbos žmonių, atrodo, nesužavėjo, minios iš stadiono plūsti pradėjo dar viduryje D.Trumpo kalbos.

Problemos Indijos viduje

Tačiau šis vizitas yra istorinė proga tiek Indijai, tiek JAV.

N.Modi pastaraisiais mėnesiais buvo nuolat spaudžiamas dėl prieštaringai visuomenėje vertinamų sprendimų.

Praėjusių metų gruodį šalyje buvo priimtas naujasis pilietybės įstatymas, kuriame buvo numatyta amnestija migrantams iš kai kurių nemusulmoniškų valstybių.

Tai Indijoje sukėlė protestus, kurių metu vyriausybė buvo kaltinama marginalizuojanti šalyje gyvenančius 200 mln. musulmonių.

Problemos kyla ir Indijos administruojamoje Kašmyro regiono dalyje. Čia praėjusių metų rugpjūtį kilus protestams buvo įvesta komunikacijų blokada. Interneto ir telefono ryšys regione tik iš dalies atkurtas, o šimtai vietinių aktyvistų gyvena namų arešto sąlygomis.

Šie du klausimai smarkiai suskaldė Indijos visuomenę.

Abiejų šalių lyderiai nori pasiekti dvišalį prekybos susitarimą, tačiau šį kartą Indijoje nesitikima pasiekti didelio proveržio. Koją tam kiša abiejų lyderių vykdoma protekcionistinė ekonominė politika.

Asmeniniai D.Trumpo interesai

D.Trumpas Indijoje turi ir savų interesų. Draugiški Vašingtono ir Delio santykiai gali būti lemtingi šių metų lapkritį vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose. Amerikoje gyvena apie 4,5 mln. indiškų šaknų turinčių žmonių, kurių dauguma balsuoja už demokratus. 2016 m. vos 16 proc. JAV gyvenančių indų balsavo už D.Trumpą.

Draugiškas bendradarbiavimas su N.Modi gali padėti apversti šias proporcijas. Praėjusiais metais Indijos premjeras viešėjo JAV, kur prieš 50 tūkst. žmonių minią pasirodė susikabinęs rankomis su JAV prezidentu.

D.Trumpas taip pat nori turėti daugiau strateginių partnerių konkuruojant su Kinija. Ekspertai pastebi, kad šis vizitas gali būti reikšmingas karinio bendradarbiavimo srityje.

JAV valstybės departamentas neseniai patvirtino oro gynybos ginklų sistemos pardavimą Indijai už 1,8 mlrd. dolerių (1,66 mlrd. eurų).

Dar didesni amerikietiškos ginkluotės pardavimo sandėriai gali JAV prezidentui padėti rinkimų kovoje parodant, kad amerikietiškos prekės tapo paklausios šalyse, su kuriomis anksčiau nebuvo bendradarbiaujama.

Vizito metu D.Trumpas taip pat aplankė Tadž Mahalo mauzoliejuje Agros mieste, o šiandien vizitą baigs Indijos sostinėje Delyje.

Parengta pagal BBC, CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.