Egipte vyksta H. Mubarako laidotuvės

Egipte trečiadienį prasidėjo atsisveikinimo su ilgamečiu autokratišku eksprezidentu Hosni Mubaraku, nuverstu 2011 metais per regioną supurčiusius „Arabų pavasario“ protestus, karinė ceremonija.

 Egipte trečiadienį prasidėjo atsisveikinimo su ilgamečiu autokratišku eksprezidentu Hosni Mubaraku, nuverstu 2011 metais per regioną supurčiusius „Arabų pavasario“ protestus, karinė ceremonija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Egipte trečiadienį prasidėjo atsisveikinimo su ilgamečiu autokratišku eksprezidentu Hosni Mubaraku, nuverstu 2011 metais per regioną supurčiusius „Arabų pavasario“ protestus, karinė ceremonija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2020, 4:20 PM, atnaujinta Feb 26, 2020, 4:29 PM

Vykstant laidotuvėms, per kurias buvo šaudoma iš patrankų, o velionio karstas buvo padėtas ant arklių traukiamo vežimo, šalyje buvo prisimenami H. Mubarako pasiekimai karo metu. Pasak analitikų, tokiu būdu vyriausybė stengiasi buvusio lyderio palikimu paversti jo karjerą kariuomenėje, o ne tris dešimtmečius trukusį prezidentavimą.

Dabartinis Egipto prezidentas Abdelis Fattahas el Sissi trumpam apsilankė ceremonijoje, per kurią pareiškė užuojautą ir paspaudė ranką dviem H. Mubarako sūnums, Alaa ir Gamalui, taip pat velionio našlei Suzanne.

Tuo metu valstybinė televizija parodė vaizdo įrašą iš H. Mubarako jaunystės, kai jis dar nėjo valstybės vadovo pareigų, liaupsindama jo tarnybą šalies oro pajėgose per 1973 metų karą su Izraeliu. Tapęs prezidentu jis vėliau pasirašė taikos susitarimą su šiuo buvusiu priešu.

Beveik 30 metų šalį valdęs H. Mubarakas vykdė brutalią kampaniją prieš islamistų kovotojus, bet tuo pat metu toleravo šiokį tokį politinių oponentų nepaklusnumą. Jam valdant, Egipto saugumo pajėgos pavirto grėsminga jėga, neatskaitinga civilinei valdžiai ir liūdnai pagarsėjusia žmogaus teisių nepaisymu. Ir nors dėl H. Mubarako pastangų šalies ekonomika tapo atviresnė, jo prezidentavimo metais daugelis gyventojų buvo pastūmėti į didesnį skurdą.

Vis tik eksprezidentas vis dar yra populiarus tarp daugelio egiptiečių, kuriems jis buvo tėviška figūra. Per sukilimo įkarštį 2011 metais jo šalininkai kartais brutaliai grūmėsi su demokratijos reikalavusiais protestuotojais.

Trečiadienį kelios dešimtys juodai apsirengusių H. Mubarako šalininkų, nešini plakatais su buvusio valstybės vadovo atvaizdais, nuo pat ryto susirinko mečetės komplekse rytiniame Naujojo Kairo rajone, kur velionio kūnas buvo atgabentas laidojimo ceremonijai.

Arklio traukiamas vežimas su Egipto vėliava uždengtu H. Mubarako karstu po popietinių maldų paliko mečetę ir prasidėjo lėta karinė eisena. Eksprezidento sūnūs, turtingas verslininkas Alaa, kadaise laikytas jo neabejotinu įpėdiniu, stebėjo procesiją iš priekinės eilės kartu su keliais H. Mubarako laikų ministrais.

91-erių buvęs valstybės vadovas mirė antradienį Kairo karinėje ligoninėje nuo širdies ir inkstų sutrikimų komplikacijų, nurodoma naujienų agentūros AP gautuose dokumentuose. Sausio 21 dieną H. Mubarakas dėl žarnyno nepraeinamumo buvo paguldytas į ligoninę, kur jam buvo atlikta operacija, po kurios jis buvo gydomas intensyvios terapijos skyriuje.

Išorinis pasaulis tapatino H. Mubarako autokratinį valdymą su didžiąja dalimi Egipto šiuolaikinės istorijos, tačiau tris dešimtmečius trukęs jo prezidentavimas staiga baigėsi 2011 metais, kai šimtai tūkstančių jaunų egiptiečių surengė 18 dienų trukusius beprecedenčius masinius protestus sostinės Tahriro (Išsivadavimo) aikštėje ir kituose vietovėse, priversdami jį atsistatydinti.

Pamaldos už velionį įvyko Kairo rytuose įsikūrusioje mečetėje, pavadintoje dimisijos feldmaršalo Husseino Tantawi garbei. Jis vadovavo karinei tarybai, valdžiusiai Egiptą nuo H. Mubarako nuvertimo iki islamisto prezidento Mohammedo Morsi išrinkimo 2012 metais.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad H. Mubarako kūnas bus palaidotas vėliau trečiadienį jo šeimos kapinėse Heliopolyje – prestižiniame Kairo rajone, kur eksprezidentas gyveno didžiąją dalį prezidentavimo laikotarpio ir iki savo mirties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.