Slovakijos parlamentas pasisakė prieš Stambulo konvencijos ratifikavimą

Slovakijos įstatymų leidėjai antradienį atmetė tarptautinę sutartį dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos bei kovos su juo.

 Slovakijos įstatymų leidėjai antradienį atmetė tarptautinę sutartį dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos bei kovos su juo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Slovakijos įstatymų leidėjai antradienį atmetė tarptautinę sutartį dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos bei kovos su juo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2020, 8:24 AM

Per balsavimą 150 vietų parlamente iš 113 posėdyje dalyvavusių įstatymų leidėjų 96 pasisakė prieš vadinamosios Stambulo konvencijos ratifikavimą.

Sutartį, įpareigojančią valstybes vykdyti smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevenciją, užtikrinti aukų apsaugą bei smurtautojų baudžiamąją atsakomybę, 2011 metais priėmė Europos Taryba.

Neratifikuoti šio dokumento ragino valdančiajai koalicijai priklausanti ultranacionalistinė Slovakijos nacionalinė partija. Jos poziciją palaikė ir pagrindinė valdančioji partija – kairiojo sparno „Smer-SD“ („Kursas-socialdemokratija“).

Įstatymų leidėjai taip pat paragino prezidentę Zuzaną Čaputovą informuoti Europos Tarybą, kad Slovakija neprisijungs prie šios sutarties.

Opozicinė ultrakairioji „Liaudies partija – Mūsų Slovakija“ (LSNS) taip pat balsavo prieš Stambulo konvencijos ratifikavimą.

Šio dokumento priešininkai katalikiškoje Slovakijoje teigia, jog kai kurios sutarties nuostatos kertasi su šalies Konstitucija. Kaip vieną pavyzdžių jie pateikia Konstitucijoje įtvirtintą santuokos apibrėžimą, jog tai yra vyro ir moters sąjunga.

Per atskirą balsavimą, surengtą likus kelioms dienoms iki šeštadienį vyksiančių parlamento rinkimų, dviejų valdančiosios koalicijos partijų iniciatyva buvo priimtas teisės aktas dėl papildomos – 13-os – pensijos skyrimo pensininkams.

Centro dešiniosios opozicijos partijos, turinčios nemenkų šansų formuoti būsimą vyriausybę, pasmerkė šį žingsnį ir pavadino jį populistiniu.

Kol kas neaišku, ar prezidentė pasirašys šį teisės aktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.