Graikija neįsileido į pasienį su Turkija atvykusių migrantų

Graikija neįsileido šimtų migrantų, penktadienį mėginusių patekti į šalį, o premjeras Kiriakas Micotakis perspėjo, kad „nelegalūs“ mėginimai kirsti sieną nebus toleruojami, taip reaguodamas į Turkijos pareiškimą, kad nebetrukdys prieglobsčio prašytojams keliauti į Europą.

„Daugybė migrantų ir pabėgėlių susibūrė į dideles grupes prie Graikijos ir Turkijos sausumos sienos ir bandė neteisėtai patekti į šalį“, – rašė Graikijos premjeras Kiriakas Micotakis.<br>„Scanpix“/AFP asociatyvi nuotr.
„Daugybė migrantų ir pabėgėlių susibūrė į dideles grupes prie Graikijos ir Turkijos sausumos sienos ir bandė neteisėtai patekti į šalį“, – rašė Graikijos premjeras Kiriakas Micotakis.<br>„Scanpix“/AFP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2020, 8:42 PM

Sienos kirtimo punkte Graikijos šiaurės rytiniame Evro regione esančiame Kastaniese vienas naujienų agentūros AFP reporteris matė kelis spygliuotos vielos prikrautus karinius sunkvežimius ir ten dislokuotus ginkluotus karius, Atėnams padidinus parengties lygį „iki maksimalaus įmanomo“.

„Daugybė migrantų ir pabėgėlių susibūrė į dideles grupes prie Graikijos ir Turkijos sausumos sienos ir bandė neteisėtai patekti į šalį“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė K.Micotakis.

„Norėčiau aiškiai pasakyti: nelegalus atvykimas į Graikiją jokiu būdu nebus toleruojamas.

Stipriname savo sienų apsaugą“, – pridūrė jis.

Pasak Atėnų, į rajoną buvo išsiųsti Graikijos generalinio štabo vadovas ir už policiją atsakingas ministras.

Anksčiau į tą teritoriją atvyko apie 300 prieglobsčio prašytojų, tikriausiai iš Turkijos Edirnės, AFP pranešė šaltiniai graikų kariuomenėje ir policijoje.

„Girdėjome, kad jie išduos leidimus ir kad visi mes galėsime išvykti“, – sakė 20 metų afganas Sebghatullah Amani.

„Taigi, šiandien mes visi paliekame [Turkiją] ir vykstame į Vokietiją“, – pridūrė autobusų stotyje Stambule AFP kalbintas jaunuolis.

Turkų privati naujienų agentūra DHA informavo, kad prieglobsčio prašytojai taip pat rinkosi Aivadžiko pakrantėje Turkijos vakarinėje Čanakalės provincijoje, norėdami nuplaukti laivais į Graikijos Lesbo salą.

Kaip iš Lesbo pranešė AFP korespondentai, į salą atvyko du laivai su maždaug 70 žmonių, kurie plūdo į krantą, o daugelis jų nešėsi vaikus ant nugarų.

Bulgarija imasi priemonių pasienyje

Tuo metu Bulgarijos ministras pirmininkas Boiko Borisovas pareiškė, kad policijos pajėgos buvo pasiųstos „prie mūsų [ir Turkijos] sienų anksti ryte“.

Pasak jo, „nerimą kelia faktas, kad atsitraukė Turkijos pasieniečiai“.

Bulgarų gynybos ministras Krasimiras Karakačanovas savo ruožtu penktadienį sakė, kad anksčiau tą dieną dvi 30 žmonių grupės bandė patekti į Bulgariją, tačiau jie buvo sustabdyti Turkijoje ir nespėjo kirsti sienos.

Ministras pažymėjo, kad prireikus pasienyje gali būti dislokuoti 1 000 karių.

Pabėgėliai ne tik mėgino pasiekti Europą sausuma, bet ir bandė patekti į Graikija jūra.

Anksčiau vienas aukšto rango Turkijos pareigūnas pareiškė, kad Ankara nebelaikys uždarytų savo sienų pabėgėliams, norintiems pasiekti Europą.

Tokia žinia nuskambėjo netrukus po to, kai per antskrydį Sirijos šiaurėje žuvo 33 turkų kariai.

„Po įvykių Idlibe [Atėnai] palaiko glaudžius ryšius su ES ir NATO“, – teigė šaltinis Graikijos vyriausybėje.

Turkija, kur šiuo metu gyvena apie 3,6 mln. sirų pabėgėlių, būgštauja, kad į šalį gali atvykti daugiau žmonių, o daugelis turkų vis labiau piktinasi jų buvimu.

Tuo metu Graikija ir jos partnerės Europos Sąjungoje baiminasi dar vieno potencialaus pabėgėlių antplūdžio iš Sirijos.

2015 metais į Europą pateko daugiau nei 1 mln. prieglobsčio prašytojų, bet vėliau ES ir Ankara pasirašė susitarimą dėl atvykėlių skaičiaus kontrolės.

Graikijai jau sunkiai sekasi apgyvendinti tūkstančius prieglobsčio prašytojų, įstrigusių šalyje per pastaruosius penkerius metus, ypač salose, kur migrantų stovyklos yra perpildytos.

Lesbo, Samo, Chijo, Lero ir Koso salose stovyklose gyvena daugiau kaip 38 tūkst. migrantų, nors oficialiai jose gali tilpti tik 6,2 tūkst. žmonių.

Atgal į Turkiją buvo išsiųsti tik keli šimtai migrantų ir tik nedaugelis Europos valstybių pasiūlė priimti pabėgėlius iš Graikijos po to, kai 2016 metais buvo uždarytos ES sienos.

Liepą į valdžią atėjusio konservatoriaus K.Micotakio vyriausybei nepavyko įtikinti salų valdžios sutikti, kad būtų statomi nauji migrantų centrai.

Stovyklos žemyninėje Graikijos dalyje taip pat perpildytos, ir vietos valdžia taip pat priešinasi pastangoms perkelti ten daugiau prieglobsčio prašytojų.

Anksčiau šią savaitę vyriausybė mėgino jėga įgyvendinti savo stovyklų statymo planus, siųsdama riaušių policiją ir statybinę techniką į Lesbą ir Chiją.

Tačiau po kelias dienas trukusių brutalių susirėmimų su vietos protestuotojais, per kuriuos dešimtys žmonių buvo sužeisti, policijos pajėgos buvo išvestos.

K.Micotakis paskelbė, kad po ketvirtadienio susitikimo su vietiniais merais apsilankys Same, Lesbe ir Chije ir pamėgins sumažinti įtampą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?