JAV po turkų karių žūties Idlibe reikalauja Sirijos ir Rusijos nutraukti puolimą

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pareikalavo Sirijos režimo ir jo sąjungininkės Rusijos nutraukti „nepakenčiamą puolimą“ Idlibo provincijoje ir pažadėjo remti Ankarą po 33 turkų karių žūties.

 ​Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pareikalavo Sirijos režimo ir jo sąjungininkės Rusijos nutraukti „nepakenčiamą puolimą“ Idlibo provincijoje ir pažadėjo remti Ankarą po 33 turkų karių žūties.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pareikalavo Sirijos režimo ir jo sąjungininkės Rusijos nutraukti „nepakenčiamą puolimą“ Idlibo provincijoje ir pažadėjo remti Ankarą po 33 turkų karių žūties.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2020, 8:17 AM, atnaujinta Feb 28, 2020, 10:50 AM

„Palaikome savo NATO sąjungininkę Turkiją ir toliau raginame tuojau pat užbaigti šį nepakenčiamą [Basharo al] Assado režimo, Rusijos ir Irano remiamų pajėgų puolimą“, – sakė JAV valstybės departamento atstovas.

„Aiškinamės galimybes, kaip geriausiai galime paremti Turkiją per šią krizę“, – pridūrė jis.

Pasak Valstybės departamento, JAV pareigūnai prašo informacijos iš kolegų Turkijoje, kur vienos pasienio provincijos pareigūnas sakė, kad per aviacijos smūgį Idlibe žuvo 33 kariai.

Anksčiau komentuodama preliminarius pranešimus apie turkų karių žūtį JAV ambasadorė NATO Kay Bailey Hutchison sakė, kad šis incidentas prilygsta „didžiuliam pasikeitimui“.

JAV santykiai su Turkija pernai smarkiai pablogėjo dėl Ankaros karinės intervencijos Sirijoje ir dėl nepaisant NATO sąjungininkių perspėjimų priimto turkų sprendimo pirkti rusiškas raketinės gynybos sistemas S-400.

„Tikiuosi, kad [Turkijos] prezidentas [Recepas Tayyipas] Erdoganas pamatys, kad esame jų praeities ir jų ateities sąjungininkai, ir kad jiems reikia atsisakyti S-400“, – reporteriams Vašingtone sakė K. B. Hutchison.

„Jie mato, kokia yra Rusija, jie mato, ką ji dabar daro, o jei ji puola turkų karius, tuomet tai turėtų nusverti visa kita, kas vyksta tarp Turkijos ir Rusijos“, – pabrėžė ji.

JAV tvirtina, kad sistemos S-400 pakenks NATO, nes Rusija galės geriau sekti Vakarų lėktuvus.

Turkija sako, kad S-400 dislokuos rajonuose, kuriuose JAV lėktuvai skraido retai, ir dar nepradėjo naudoti šių sistemų, tad Vašingtonas viliasi, kad Ankara dar gali apsigalvoti.

 Žuvo 16 vyriausybės pajėgų narių

Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje mažiausiai 16 vyriausybės karių žuvo per Turkijos pajėgu atsakomuosius smūgius po aviacijos smūgio, nusinešusio 33 turkų karių gyvybes, dėl kurio Anakara apkaltino Damaską, pranešė konfliktą stebinti nevyriausybinė organizacija.

Turkijos bepiločiai lėktuvai ir artilerija smogė Sirijos kariuomenės pozicijoms Idlibo pietinėje ir rytinėje dalyje – teritorijose, kurias vyriausybės pajėgos atkovojo per jau beveik tris mėnesius vykdomą puolimą paskutiniame sirų sukilėlių anklave, nurodė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Damaskas kol kas nepatvirtino pranešimų apie savo karių žūtį ir niekaip nekomentavo padėties paaštrėjimo, dėl kurio Ankara inicijavo vėliau penktadienį įvyksiantį NATO narių pasitarimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.