JAV pasiuntinys sveikina prieš V. Putiną nukreiptus protestus Maskvoje

JAV pasiuntinys pirmadienį gyrė tūkstančius rusų, išėjusių į gatves kritikuoti prezidento Vladimiro Putino, ir sakė, kad jie pademonstravo drąsą.

 ​JAV pasiuntinys pirmadienį gyrė tūkstančius rusų, išėjusių į gatves kritikuoti prezidento Vladimiro Putino, ir sakė, kad jie pademonstravo drąsą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​JAV pasiuntinys pirmadienį gyrė tūkstančius rusų, išėjusių į gatves kritikuoti prezidento Vladimiro Putino, ir sakė, kad jie pademonstravo drąsą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2020, 8:34 AM

Rusijos opozicija šeštadienį, per penktąsias iškilaus opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymo metines, Maskvos centre organizavo mitingą, kad įspėtų V. Putiną nesiekti likti valdžioje neribotą laiką.

JAV ambasadorius Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO) Jimas Gilmore'as sakė norintis „pasveikinti tūkstančius drąsių rusų, šeštadienį dalyvavusių demonstracijoje“.

Protestuotojų tikslas buvo parodyti, kad jie nori ne tik teisingumo, bet ir vyriausybės, kuri būtų labiau atskaitinga žmonėms, sakė J. Gilmore'as žurnalistams Vašingtone.

Priešingai nei praėjusią vasarą, kai policija brutaliai išvaikė demonstrantus, reikalavusius sąžiningų rinkimų, šįsyk Maskvos valdžia davė leidimą rengti mitingą.

Vladimiras Putinas, regis, vis dar turi kažkaip atsižvelgti į Rusijos žmones“, – sakė diplomatas.

Kalbėdamas apie protestuotojus, J. Gilmore'as sakė: „Jie atstovauja tam tikram Rusijos visuomenės sluoksniui, kuris, mūsų požiūriu, nusipelno padrąsinimo.“

Du dešimtmečius Rusijos valdžios viršūnėje esantis V. Putinas pasiūlė virtinę konstitucijos pataisų, įskaitant Dievo paminėjimą ir santuokos, kaip vyro ir moters sąjungos, apibrėžimą.

Analitikai V. Putino planą keisti konstituciją vertina kaip pasirengimo valdžios perdavimui, kai 2024 metais baigsis jo dabartinė, ketvirtoji kadencija Kremliuje, pradžią. Tuo tarpu opozicija sako, kad Kremliaus lyderis nori likti valdžioje iki gyvenimo galo.

V. Putinas anksčiau yra nekart kaltinęs Jungtines Valstijas kurstant protestus. Rusijos opozicija ir JAV Valstybės departamentas šiuos kaltinimus atmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.