Egipte įvykdyta mirties bausmė liūdnai pagarsėjusiam islamistų kovotojui H. Ashmawy

Egipte trečiadienį buvo įvykdyta mirties bausmė islamistų aukšto rango kovotoju tapusiam buvusiam specialiųjų pajėgų karininkui Hishamui Ashmawy, pranešė kariuomenė.

 Egipte trečiadienį buvo įvykdyta mirties bausmė islamistų aukšto rango kovotoju tapusiam buvusiam specialiųjų pajėgų karininkui Hishamui Ashmawy, pranešė kariuomenė.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Egipte trečiadienį buvo įvykdyta mirties bausmė islamistų aukšto rango kovotoju tapusiam buvusiam specialiųjų pajėgų karininkui Hishamui Ashmawy, pranešė kariuomenė.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2020, 1:54 PM, atnaujinta Mar 4, 2020, 1:55 PM

„Mirties bausmė pakariant buvo įvykdyta remiantis karo teismo sprendimu,.. atlikus visas atitinkamas teismines procedūras“, – sakė kariuomenės atstovas Tameras al Rifai.

Mirties bausmė H. Ashmawy buvo paskirta už dalyvavimą daug dėmesio sulaukusiose atakose.

Labiausiai ieškomu Egipto žmogumi vadintas H. Ashmawy buvo Egipto specialiųjų pajėgų karininkas, o paskui nuėjo kovoti su „al Qaeda“ susijusių grupuočių gretose.

Pirmadienį Kairo teismas H. Ashmawy ir dar 36 žmonėms skyrė mirties bausmes už 54 nusikaltimus, įskaitant policininkų nužudymus ir kelių saugumo objektų susprogdinimą.

1978 ar 1979 metais gimęs H. Ashwamy jaunystėje stojo tarnauti į Egipto ginkluotąsias pajėgas ir iškilo iki elitinių pajėgų, bet 2012 metais dėl vis radikalesnių religinių pažiūrų buvo pašalintas.

Pernai lapkritį H. Ashmawy karo teismas nuteisė dėl jo vaidmens įvykdant 14 nusikaltimų, įskaitant 22 karių nužudymą 2014 metais per vieno pasienio posto užpuolimą ir 2013 metų bandymą nužudyti vieną buvusį vidaus reikalų ministrą.

Jis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl vadovavimo islamistų kovotojų grupuotei „Ansar Beit al Maqdis“ neramiame Sinajaus regione.

H. Ashmawy organizaciją paliko šiai 2014 metų lapkritį prisiekus ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS).

Jis taip pat buvo kaltinamas infiltravęsis į Libijos teritoriją ir ten suformavęs su „al Qaeda“ susijusią kovotojų grupuotę „al Mourabitoun“.

2018 metų spalį šalies rytus kontroliuojančio maršalo Khalifos Haftaro Libijos nacionalinė armija (LNA) sučiupo H. Ashmawy rytiniame Darnos mieste. Gegužę H. Ashmawy buvo išduotas Egiptui.

Egiptas daug metu kovoja su sukilimu Šiaurės Sinajuje, kuris suintensyvėjo kariuomenei 2013 metais nuvertus islamiškų jėgų prezidentą Mohamedą Mursi.

2018 metų vasarį kariuomenė ir policija visoje šalyje pradėjo operaciją prieš kovotojus, didžiausią dėmesį skirdamos Šiaurės Sinajui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.