JAV teismas nurodė deportuoti buvusį nacių koncentracijos stovyklos sargybinį

JAV teismas nurodė deportuoti Amerikoje nuo 1959 metų gyvenantį buvusį nacių koncentracijos stovyklos sargybinį, ketvirtadienį pranešė Teisingumo departamentas.

 JAV teismas nurodė deportuoti Amerikoje nuo 1959 metų gyvenantį buvusį nacių koncentracijos stovyklos sargybinį.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 JAV teismas nurodė deportuoti Amerikoje nuo 1959 metų gyvenantį buvusį nacių koncentracijos stovyklos sargybinį.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2020, 11:12 AM

Friedrichas Karlas Bergeris dirbo Mepeno stovykloje Vokietijoje, viename iš Nojengamės koncentracijos stovyklų tinklo objektų. Kaliniai ten buvo laikomi „baisiomis“ sąlygomis ir dirbdavo „iki visiško išsekimo ir mirties“, sakė imigracijos bylų teisėja Rebecca Holt.

Teisėja tai pareiškė po dvi dienas trukusio teismo proceso, per kurį dešimtą dešimtį einantis F. K. Bergeris pripažino saugojęs kalinius, kad šie nepabėgtų iš Mepeno stovyklos.

Teisingumo departamentas pranešė, kad buvo nurodyta deportuoti F. K. Bergerį už tai, kad „1945 metais nacistinėje Vokietijoje tarnavo koncentracijos stovyklos ginkluotu sargybiniu“.

1945 kovo pabaigoje, veržiantis Sąjungininkų pajėgoms, naciai paliko Mepeno stovyklą. Kaip rodo teismo dokumentai, F. K. Bergeris kartu su kitais sargybiniais lydėjo kalinius į pagrindinę Nojengamės stovyklą, o per šią dvi savaites trukusią kelionę mirė 70 žmonių.

„F. K. Bergeris buvo SS priespaudos aparato, laikiusio koncentracijos stovyklų kalinius baisiomis įkalinimo sąlygomis, dalis“, – sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Brianas Benczkowski.

JAV vyriausybė 1979 metais įkūrė Specialiųjų tyrimų tarnybą prie Teisingumo departamento ieškoti nacių. Ši tarnyba padėjo deportuoti 67 žmones, naujienų agentūrai AFP sakė jos direktorius Eli Rosenbaumas.

Nacio F. K. Bergerio byla „tikriausiai yra paskutinė“ tokio pobūdžio byla Jungtinėse Valstijose, sakė jis ir pridūrė, kad prokurorams tokiose bylose „didžiausias priešas yra laikas“.

Jei F. K. Bergeris pateiks apeliaciją, jo išdavimas gali būti atidėtas keleriems metams. Turint galvoje šio asmens amžių, tokiu atveju jis veikiausiai mirtų Jungtinėse Valstijose.

Informacija apie tai, kaip buvo nustatyta, kad F. K. Bergeris buvo nacių koncentracijos stovyklos sargybinis, įslaptinta.

2018 metų rugpjūtį iš šalies buvo deportuotas nuo 1949-ųjų Niujorke gyvenęs buvęs nacių mirties stovyklos sargybinis 95 metų Jakiwas Palijus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.