Saudo Arabijoje dėl „perversmo sąmokslo“ suimti trys princai – žiniasklaida

Saudo Arabijos tarnybos dėl kaltinimų rengus perversmą sulaikė tris princus, įskaitant karaliaus Salmano brolį ir sūnėną, penktadienį pranešė JAV žiniasklaida.

Manoma, kad šių princų suėmimas sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui leidžia atsikratyti potencialios opozicijos.<br>Scanpix nuotr.
Manoma, kad šių princų suėmimas sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui leidžia atsikratyti potencialios opozicijos.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2020, 10:37 AM

Tokia žinia leidžia spėti, jog karalystės faktinis valdovas stiprina savo valdžią. Manoma, kad šių princų suėmimas sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui leidžia atsikratyti potencialios opozicijos.

Karaliaus Salmano brolis princas Ahmedas bin Abdulazizas al-Saudas ir monarcho sūnėnas princas Mohammedas bin Nayefas buvo apkaltinti išdavyste ir ankstų penktadienio rytą juodai apsirengusių karališkųjų apsaugininkų išvežti iš savo namų, skelbia „The Wall Street Journal“, remdamasis neįvardytais šaltiniais.

Saudo Arabijos karališkasis teismas minėtus du vyrus, kurie kažkada buvo laikyti galimais pretendentais į sostą, apkaltino „rengus perversmą siekiant nuversti karalių ir sosto įpėdinį“. Jiems gresia kalėjimas iki gyvos galvos arba mirties bausmė, skelbia amerikiečių laikraštis.

„The New York Times“ rašo, jog buvo sulaikytas ir princo Nayefo jaunesnysis brolis princas Nawafas bin Nayefas.

Saudo Arabijos valdžia padėties kol kas nekomentuoja.

Šie suėmimai yra naujausias ženklas, jog princas Mohammedas imasi veiksmų konsoliduoti savo galią, įkalindamas žinomus klerikus ir aktyvistus, o taip pat princus ir verslo elito atstovus.

Princas Mohammedas taip pat sulaukė tarptautinės kritikos bangos dėl valdžios kritiko Jamalo Khashoggi nužudymo šalies konsulate Stambule 2018 metų spalį.

Jau ir taip faktiniu šalies valdovu laikomas princas, kontroliuojantis pagrindines valdžios sritis – nuo gynybos iki ekonomikos, kaip manoma, naikina bet kokias vidines nepritarimo apraiškas prieš 84 metų karaliui Salmanui oficialiai perduodant jam valdžią.

„Princas Mohammedas yra paskatintas. Jis jau atsikratė bet kokių grėsmių savo iškilimui ir įkalino arba nužudė jo režimo kritikus, nesulaukęs jokių pasekmių, – pareiškė JAV veikiančios ne pelno organizacijos „RAND Corporation“ analitikė Becca Wasser. – Tai yra dar vienas žingsnis įtvirtinti savo galią ir pasiųsti žinią bet kam, įskaitant karališkosios šeimos narius, nestoti jo kelyje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.