ES valstybės narės perims iš Graikijos 1,6 tūkst. migrantų vaikų

Grupė Europos Sąjungos (ES) šalių sutiko priimti mažiausiai 1,6 tūkst. migrantų vaikų, kurie atsidūrė Graikijoje be savo tėvų, o pirmieji nepilnamečiai įsikurs Liuksemburge jau kitą savaitę, penktadienį pareiškė Vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson.

 Grupė Europos Sąjungos (ES) šalių sutiko priimti mažiausiai 1,6 tūkst. migrantų vaikų, kurie atsidūrė Graikijoje be savo tėvų, o pirmieji nepilnamečiai įsikurs Liuksemburge jau kitą savaitę.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Grupė Europos Sąjungos (ES) šalių sutiko priimti mažiausiai 1,6 tūkst. migrantų vaikų, kurie atsidūrė Graikijoje be savo tėvų, o pirmieji nepilnamečiai įsikurs Liuksemburge jau kitą savaitę.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-14 11:50

Šiuo metu perpildytose stovyklose Graikijos salose gyvena per 42 tūkst. migrantų, įskaitant apie 5,5 tūkst. be tėvų likusių nepilnamečių. Policijos agentūros Europolo duomenimis, apie 10 proc. jų yra jaunesni nei 14 metų.

Suomija, Prancūzija, Vokietija, Liuksemburgas ir Portugalija pasisiūlė priimti šiuos vaikus, o Y. Johansson pranešė, kad ES vidaus reikalų ministrų susitikime penktadienį dar bent dvi šalys išreiškė susidomėjimą įsitraukti, tačiau neįvardijo, kokios tai valstybės.

Kiek anksčiau šią savaitę Y. Johansson teigė, kad vieni keliaujantys migrantų vaikai susiduria su „smurtu, prievarta ir išnaudojimu. Daugelis jų tiesiog dingsta iš prieglobsčio ir priėmimo centrų ir nežinoma, kur jie yra. Nerimauju, kad daugelis jų patenka į nusikaltėlių rankas“.

Pasak vidaus reikalų eurokomisarės, penktadienį Graikijos institucijos pranešė, jog nemažai šių vaikų kasdien eina į mokyklą, nors kai kurie ir nusprendė mokytis amato. Daugelis vaikų „gyvena gana tinkamomis sąlygomis“, tačiau kai kurie dingsta ir jų likimas nežinomas.

Graikija paprašė pagalbos prižiūrėti be tėvų likusius migrantus vaikus praėjusių metų rugsėjį. Europos Komisija taip pat paprašė valstybių narių pagalbos, tačiau nė viena šalis nepasiūlė suteikti tokios pagalbos.

Y. Johansson mano, kad Graikijos ir Turkijos įtampa dėl migrantų galėjo paskatinti šalis pagaliau imtis veiksmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.